A gyűlölködő románnak sem jó, de embernek sem. Bogdan Diaconu törvénytervezetei kapcsán jutott eszembe ez. Bogdan Diaconu törvényesen be akarta tiltani a kisebbségiek anyanyelvhasználatát a közigazgatásban. A Képviselőház hallgatólagosan elfogadta ? vagyis nem tűzte műsorra, és így 6o nap elteltével automatikusan törvénnyé vált. Tegyük hozzá: törvénnyé vált volna, ha a Szenátus, a kérdésben döntő fórum nem utasította volna el. Mert a képviselőházi sunyi bakit követően a Szenátusnak azonnal napirendre kellett tűznie és ? mit tehetett volna mást? ? elvetette Bogdan Diaconescu törvénytervezetét. Különben a diszkriminációt szentesítette volna ? ami létezik ugyan a gyakorlatban, de Európában legalábbis, nem lehet törvénybe foglalni. Erre utalt a Külügyminisztérium állásfoglalása is, mely szerint a törvénytervezet ellentmond Románia nemzetközileg vállalt kötelezettségeinek. És nem kellene, hogy a fejünkre húzzuk a vizet ? tennék hozzá mi.

De volt Bogdan Diaconunak egy másik látványos ? és szintén megbukott ? törvénytervezete is, amely a magyar elnyomás elleni harc és Trianon napjává nyilvánította volna június 4-ét. Ma lehet még magyar elnyomásról beszélni Romániában? Legfeljebb a magyarok elnyomásáról? De ne térjünk most erre vissza. Bogdan Diaconu bebörtönözné a Trianoni Békeszerződést kritizálókat. Hát ez méltó is a szélsőséges nacionalizmus bajnokához! Lám, bevallotta: nyíltan ellenzi a szólásszabadságot, nem is szólva a demokráciáról.

Törvénytervezetet gyártott az RMDSZ betiltására is. Ezen már nem is csodálkozunk. De a legutóbb botrányt kavart törvénytervezetén sem ? az Országos Diszkrimináció-elleni Tanács megszüntetéséről szólón. Ez a Tanács tavaly májusban 4ooo lejre bírságolta Bogdan urat homofób megnyilvánulásai miatt. Mert nem csak a magyarok elleni gyűlöletével akart szavazatokat szerezni, hanem a melegek üldözését is felhasználta erre a célra.

Persze jellemző az is, hogy a 2oo2-ben létrejött Országos Diszkrimináció-elleni Tanács alapjául szolgáló jogszabályt Markó Attila dolgozta ki, az országból ezelőtt néhány évvel elüldözött RMDSZ-képviselő. Valamint jellemző az is, hogy a Tanács elnöke Asztalos Csaba ? tehát igazán jó célpont egy szélsőséges román nacionalista számára.

Most, amikor egyre több románról is kiderül, hogy nem gyűlöli a magyarokat, sőt, társat keres bennük az ügyek tisztességes rendezéséhez ? világosan kitűnik, hogy a Bogdan Diaconu-félék románnak sem jók, de embernek sem.