A találkozás a lényeg ? és a kapcsolat! Ezek újrafelfedezése az anyagi érdekekre redukálódott, csupán azokat látó, és csupán azok szerint élő mai világban ? hívja fel rá a figyelmet Ferenc pápa. És jó lenne erre odafigyelni.

Nálunk, a házasság alkotmányos előírásával kapcsolatos zsivaj, hercehurca irányíthatja erre a figyelmet. Az alaptörvénybeli előírás a házastársak önkéntes elhatározásából alapított családról szól. A 3 millió állampolgár által aláírt alkotmánymódosítási kezdeményezés elfogadásával megváltozna ez, és így szólna: ?A család egy férfi és egy nő elhatározásával létrejött házasságon alapul.?

Ez kb. megegyezik az ortodox egyház álláspontjával, amit magáénak vallott és támogat a romániai katolikus egyház is.

A bökkenő csak az, hogy a kérdés nem ilyen egyszerű. Mert más ? a családhoz hasonló ? élettársi kapcsolatok is vannak. Sok férfi és nő évtizedeken át él együtt, gyermeket nemez és nevel fel, anélkül, hogy összeházasodna. 41 civil szervezet azt kéri, hogy ezeket is tekintsék bejegyzett élettársi kapcsolatnak, mert akkor számukra is érvényessé válik egy sor szabályozás. Így az öröklés, a hozzátartozói státus, a közös javak rendszere, a családra vonatkozó egészségbiztosítás, az utódnak folyósított nyugdíj, a közös bankhitel, a közös külföldi utazás stb. Minthogy 8oo ezer ember él ilyen –  házasságon kívüli, de állandó ? élettársi kapcsolatban, meg kell fontolni ezt. E kapcsolatok nagy része heteroszexuális, de vannak álladó homoszexuális párok is. Mi lesz ezekkel az állandó élettársi kapcsolatokkal? Ha az alkotmányt ortodox módon megváltoztatják, akkor kiirtják ezeket?

41 civil szervezet kéri a bejegyzett élettársi kapcsolat elfogadását, törvényesítését ? és két képviselőházi bizottság el is fogadta ezt: az emberjogi bizottság, valamint a férfiak és a nők egyenlő esélyeivel foglalkozó bizottság. A másik kezdeményezést, a kizárólag férfiből és nőből formált család abszolutizálását is elfogadta a képviselőház egyik bizottsága ? a jogi bizottság.

Szerény véleményem szerint az alkotmányban meglévő jelenlegi ? engedékeny ? előírást csak akkor kellene megváltoztatni, ha elfogadnák és párhuzamos előírásokként helyet adnának az alkotmányban a családnak is és az állandó élettársi kapcsolatnak is. Mert nem diszkriminációra van szükség, hanem az emberek társra találására ? vagyis a találkozásnak a megbecsülésére. Erre utal Ferenc pápának az a megdöbbentő kijelentése, hogy ?A katolikus egyháznak, vagyis a keresztény embereknek bocsánatot kellene kérniük a melegektől.? Ezt miért nem kezdeményezi senki?