Csak most láthattam ? és a Duna Televízió jóvoltából ? a MANSFELD című magyar filmet. Egy fiú történetét, aki 56-ban, a forradalom bukása után, újabb forradalmat akart szervezni a rendszer megdöntésére. Összegyűjtött néhány fiút ? és szervezkedtek. Összeszedték a harcok során elszórt fegyvereket ? és elraktározták. De pisztolyt zsákmányoltak egy rendőrtől is, akit végül elengedtek, mert megtudták róla, hogy két gyermeke van? Tehát: forradalmárok voltak ezek a srácok, de emberek is egyben. Nem csoda hát, ha lebuktak?

A börtönben és a vallatások során tűnt ki igazán a forradalmat szervező fiú emberi minősége. A vallatás során magára vállalt mindent, hogy ne kelljen beköpnie senkit. És kitartott emellett, hiába cinikuskodtak vele, hiába fenyegették, ütlegelték. Meg is lett az eredménye, mert első fokon életfogytiglani börtönre ítélték. Édesanyja –  akit Maia Morgenstern játszik ? ügyvédet fogadott, és megfellebbezte. Nagy hibát követett el! Mert az ÁVÓ-sok és a cinikus vallatók éppen ezt várták. Az új ítélethirdetésig ugyanis a fiú betöltötte a 18 évet ? és ekkor már halálra lehetett ítélni. Meg is tették?

A filmből világosan kiderül, hogy a hatalom természetrajza ugyanaz ? legyen szó diktatúráról vagy demokráciáról. Az 1956 utáni Kádár-rendszer, bár a kisebbség uralma volt a többség felett, lényegében semmiben sem különbözik a többség uralmától a kisebbség felett. Hatalom uralom ? vagyis diktatúra mindkettő. A demokrácia idején néha rejtve működik a diktatúra ? de működik, kihagyás nélkül. Máskor pedig, mint például mostanában nálunk, a többségi pártvezér ténykedése rá a példa, hogy nyíltan is gyakorolják a cinikus diktatúrának megfelelő hatalmat. Az illető, ugye, egy személyben a többségi párt vezére, képviselőházi elnök, a báb-miniszterelnököt mozgató ? tulajdonképpeni! ? miniszterelnök, a kormány igazi feje. És szemrebbenés nélkül beleszól az égvilágon mindenbe. Mert a nagy parlamenti többségnek köszönhetően ? gond nélkül! ? megengedheti magának. Sokszor olyan cinikus és brutális, mint a filmen látható, hatalmukban tetszelgő vallatók, biztonsági tisztek. Akik mindent megengednek maguknak ? és mindent el is érnek?

A halálos ítélet kimondása előtt orvosi vizsgálatnak vetik alá a fiút. ? Nem azért, hogy gyógyítsák! Hanem azért, hogy kimondhassák róla: egészséges, tehát gond nélkül ki lehet végezni. ? Hátborzongató! A diktatúrában ? legyen az demokratikus vagy totalitárista ? még a gyógyító, az orvos is! a halált szolgálja. S ha elgondoljuk: szép hazánkban ez történik ma több kórházban ? így működik az egészségügy.

Vagyis visszatérve a múltról szóló filmre: tulajdonképpen látlelet az ? a jelenről! Persze a múltról is, de az most kevésbé érdekes.