Az állami költségvetés törvényét 208 támogató és 105 ellenszavazattal fogadta el tegnap a Parlament két háza. A kormány 2,98 százalékos államháztartási hiánnyal, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint a 2017-es állami költségvetésről szóló törvény lehetővé teszi több, az erdélyi magyarság számára fontos projekt finanszírozását. Ennek értelmében 903 millió lejt különített el az állam az észak-erdélyi autópálya építési munkálataira. A dél-erdélyi autópálya Lugost Dévával összekötő szakaszára 805 millió lejt különítettek el a költségvetésben, a Tordát Szászsebessel összekötő sztrádára pedig 950 millió lejt.

Az RMDSZ közleményéből kiderül, hogy minden magyarlakta megye esetében átlagban 1 millió lejjel emelkednek a megyei önkormányzatoknak visszaosztott, megyei és községi utak javítására szánt összegek, ugyanakkor a csíkszeredai, gyergyószentmiklósi, maroshévízi és székelyudvarhelyi vasútállomás felújítására a Román Vasúttársaság fog pénzalapokat biztosítani saját költségvetéséből.

A nagyváradi repülőtér termináljának bővítését 8 millió lejjel, a marosvásárhelyi légikikötő kifutópályájának javítását 10 millió lejjel támogatja az állam ? olvasható a közleményben, amelyben arról is beszámolnak, hogy az RMDSZ javaslatára idén több erdélyi város körgyűrűjének kiépítéséhez hozzájárul az állam. Továbbá, 2 millió lejt irányoz elő az államkasszából egy kisebbségi szakmai továbbképző központ létrehozására pedagógusok számára.