Etnikai alapon diszkrimináló kijelentésekért, magyarokat sértő bizonyítatlan vádaskodásért és egyoldalú tájékoztatásért tízezer lejes bírságot szabott ki tegnap az Audiovizuális Tanács (CNA) a Realitatea hírtelevízióra.

A testület szerint Rareş Bogdan december 6-ai, Hatalmi játszmák című műsora megszegte az audiovizuális törvényeket. Az eljárást Alexandru Jucan CNA-tag kezdeményezte, miután megállapították, hogy a tévé megszegte a tárgyilagos tájékoztatás elvét, és elmulasztotta kikérni az RMDSZ álláspontját is a tárgyalt téma kapcsán.

Borsos Orsolya Éva, a médiahatóság tagja az MTI-nek elmondta: a műsorban a véleményeket tényekként állítottak be, és ezt nem korrigálta a műsorvezető, aki nem tett eleget annak a jogszabályi kötelezettségének sem, hogy a szóba hozott nemzeti, vallási kisebbség nézőpontját is ismertetnie kell, amennyiben őket érintő téma kerül adásba.

Ugyanazon az ülésen a CNA 40 ezer lejjel bírságolta meg a România TV hírtelevíziót, amiért a január 18-i adásában nem tett eleget a tárgyilagos tájékoztatás követelményének, amikor arról tudósított, hogy az államfő váratlanul megjelent a kormány ülésén.