Nem léphet hatályba a svájci frankban felvett lakossági hitelek lejre váltásáról szóló törvény, amelyet a parlament tavaly októberben egyhangúlag megszavazott ? erről tegnap döntött az Alkotmánybíróság, a tavaly kormányzó Dacian Ciolos vezette szakértői kabinet óvásának helyt adva.

Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke szerint a törvény elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament elve. A testület szerint a törvény európai irányelveket is sért. A törvény szerint a frankhitelesek adósságát azon a jegybanki árfolyamon kellet volna a bankoknak lejre váltaniuk, amely a szerződéskötés napján volt érvényes.

Az eredeti árfolyamon történő konverziót kezdeményező Daniel Zamfir liberális képviselő szerint az alkotmánybírósági indoklás ismeretében lehet csak majd dönteni egy újabb, átváltási törvénytervezet beterjesztéséről, amelyet a parlament mindkét háza megvitathat. Addig is azt tanácsolta a bajbajutott frankhiteleseknek, bírósági úton kérjék hitelszerződésük „kiegyensúlyozását”, arra hivatkozva, hogy a hitel felvételékor nem volt előrelátható az, hogy a frank árfolyama többszörösére növekszik a futamidő idején.