A ,,Ne törvényesítsétek a lopást? című indítványra mindössze 161 honatya szavazott, az elfogadáshoz további 70 támogatóra lett volna szükség.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kezdeményezését a Népi Mozgalom Párt is támogatta.

A ,,Ne törvényesítsétek a lopást? című indítványban a Szociáldemokrata Párt ? Liberálisok és Demokraták Szövetsége koalíciót azzal vádolták, hogy a büntető törvénykönyveket módosító sürgősségi rendelettel és a kegyelmi törvénytervezettel törvényesíteni akarják a lopást. Sorin Grindeanu miniszterelnök okafogyottnak nevezte az akciót, utalva az ominózus kormányrendelet visszavonására.

Az RMDSZ csupán részt vett a vitán, a szövetség képviselői az előzetes bejelentésnek megfelelően tartózkodtak a szavazáson. Kelemen Hunor szövetségi elnök azt hangsúlyozta, hogy ma Romániában nem lehet jogállamiságról beszélni. „A demokratikus alapintézmények, a hatalmi ágak szétválása csak rossz vicc. Groteszk fikció. Ki kell mondani, hogy ma az országot érintő döntések nagy részét nem azok hozzák meg, akiket szavazatuk révén erre felruháztak az állampolgárok. Bizonyos intézmények működését senki sem vizsgálhatja felül, azok mégis beleszólnak a politikai döntésekbe” ? nyomatékosított a bizalmatlansági indítvány vitáján a szövetségi elnök.