Mára virradóra, néhány órával elfogadása után megjelent a Hivatalos Közlönyben a büntető törvénykönyvet és perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendelet, annak ellenére, hogy a jogszabály gyors elfogadása ellen több mint tízezer ember tüntetett a fővárosban és az ország nagyvárosaiban. A kormány intézkedése ellen jelenleg is több ezren demonstrálnak a bukaresti Győzelem téren, a tiltakozók előrehozott választásokat követelnek.

Florin Iordache igazságügyi miniszter újságírói kérdésre válaszolva elismerte, hogy a közvitára bocsátott változathoz képest a rendeletbe bekerült egy olyan cikkely, miszerint nem minősül hivatali visszaélésnek a „jogszabályok kidolgozása, kibocsátása, illetve elfogadása”. Arra a kérdésre, hogy ezzel saját magát akarta-e bebiztosítani a kabinet az ellen, hogy a törvénykönyv puccsszerű megváltoztatása miatt bűnpártolással vádolják, a miniszter nem volt hajlandó válaszolni. Másik újdonsága a rendeletnek, hogy ezentúl – másodfokú rokonságig – nem lehet majd bűnpártolással vádolni az elkövető családtagjait.

A kabinet emellett közkegyelemről szóló törvénytervezetet fogadott el, amit a parlament elé terjeszt. Az idei állami költségvetés tervezetének elfogadása érdekében összehívott tegnapi kormányülés előzőleg nyilvánosságra hozott napirendjén nem szerepelt az, hogy a szociálliberális kabinet dönteni fog a – jobboldali ellenzék, az államfő, Románia külföldi partnerei és az igazságszolgáltatás csúcsszervei által bírált – büntetőjogi tervezetek ügyében. A büntető perrendtartás módosítása azonnal, a törvénykönyv módosítása a közzétételtől számított tíz napon belül lép hatályba, és számtalan korrupcióval vádolt politikus menekül meg a felelősségre vonásról.

Klaus Johannis államfő szerint a jogállamiságot érte súlyos támadás a korrupcióellenes harc ellenfelei részéről. „Ma a jogállam gyásznapja van” – írta Iohannis az éjszaka közzétett Facebook-bejegyzésében.

Raluca Turcan a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) ideiglenes elnöke bűnszövetkezetnek nevezte a Szociáldemokrata Pártot. Amennyiben nem mond le a kormány, a PNL ma bizalmatlansági indítványt terjeszt be ellene – nyilatkozta az alakulat ügyvivő elnöke.

Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze ma összehívta a DNA vezetőtanácsát, hogy felmérjék a büntető törvénykönyvek módosításából következő kockázatokat.

Az államfő a Legfelső Bírói Tanács mai ülését követően elmondta, a taláros testülettől elvárja, hogy függessze fel a sürgősségi rendeletet. A Legfelső Bírói Tanács tagjai ma egyöntetűen megszavazták, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben.

Augustin Lazar főügyész szerint a sürgősségi kormányrendelet Alaptörvénybe ütköző. Lazar rádiónk Aktualitások csatornájának ma úgy nyilatkozott: az igazságszolgáltatás autoritása elleni merénylet a büntető törvénykönyvek módosítása, és meg kell támadni az Alkotmánybíróságon.

Victor Ciorbea, a Kalus Johannisszal folytatott mai megbészélést követően úgy nyilatkozott: a lehető legrövidebb időn belül meghozza a döntést azzal kapcsolatban, hogy megtámadja-e az Alkotmánybíróságon a büntetőjogot módosító kormányrendeletet.

Hazánkban 2100 olyan köztisztviselő áll bíróság előtt, akik ellen hivatali visszaélésért, és csaknem 2000 olyan, akik ellen hanyag kezelésért emelt vádat a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ? közölte ma a Legfőbb Ügyészség.