Elfogadta ma együttes ülésén a szenátus és a képviselőház házbizottsága a költségvetési törvénytervezet vitájának és elfogadásának ütemtervét. Pénteken összeülnek a parlament két házának összevont szakbizottságai, hogy kielemezzék, jóváhagyják, és elküldjék a módosító javaslatokat az összevont költségvetési-, pénzügyi- és banki bizottságnak. A parlamentben hétfőn vitatják meg és hagyják jóvá a költségvetési törvény tervezetét. A végső szavazásra kedden 10 órától kerülhet sor.

A 2017-es költségvetésből a mezőgazdasági minisztérium több mint 27 milliárd lejt, a bruttó hazai össztermék 3,3%-át kapja  – jelentette be tegnap késő este Viorel Ştefan pénzügyminiszter, aki szerint ebből kell fedezni többek között a 2017-es mezőgazdasági támogatásokat és az öntözési programot. A pénzügyminisztériumnak 104 millió lejjel kevesebbet mint tavaly, 3,2 milliárd lejt irányoz elő a költségvetés. A Védelmi Minisztérium 2,3 milliárd lejt, a bruttó hazai össztermék 2,28%-át kapja. A Belügyminisztériumnak 11,3 millárd lejt, a bruttó hazai termék 1,3%-t irányozza elő a költségvetés, amelyből, többek között, 167 különleges mentőautót és 47 mentőkonténert kell vásárolnia. A külügyminisztérium költségvetése 19 millió lejjel nő. Ennek értelmében idén 768 millió lejből gazdálkodhat a tárca, ez a hazai össztermék kevesebb mint 0,1%-át teszi ki. Az Agerpres beszámolója szerint ebből nyitják meg Románia három új konzulátusát Ausztriában, Izraelben és Ausztráliában, továbbá felújítják több más diplomáciai képviselet székhelyét. Az idei költségvetésből az Igazságügyi Minisztérium 3,15 milliárd lejt kap. A tárcavezető szerint ebből mintegy 50 százalékkal növelik a fogvatartottak élelmiszer-ellátására fordított összeget, javítják a börtönviszonyokat, és elkezdik két új, egyenként ezer férőhelyes börtön építését Caracalban és Berceni-ben.

Az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős minisztériumnak 1,99 milliárd lejt irányozott elő a költségvetés, amelyből, többek között, 20.000 új munkahelyet kell létrehoznia a Start-up – Románia program keretében – mondta el a miniszter. A gazdasági minisztériumnak 225 millió lejt irányoz elő a költségvetés. A környezetvédelmi minisztérium költségvetése 80 millió lejjel nő, idén 428 millió lejből gazdálkodhat a tárca. A víz- és erdőgazdálkodási minisztérium is több pénzt kap, mint tavaly. Az előirányozott 326 millió lejből legalább 5.000 hektár területet kell újraerdősíteni ? mondta el a miniszter. A turisztikai minisztériumnak 80 millió lej jut az idei költségvetésből.  (Agerpres)