Kedves hallgatóim, meggondolkoztató dolgok történnek az államelnök és a kormány közötti politikai harcban! Tele van a sajtó vele, s még az a legjózanabb álláspont, hogy ennek a harcnak a tétje ? túl a kormány munkájának megakadályozásán ? a titkosszolgálatok és az igazságszolgáltatás további ?együttműködésének? biztosítása.

Tüntetések zajlottak a kormány ellen, a nagyobbik ellenzéki párt elnöke és az államfő Európába ment támogatást szerezni, ahol ? mint itthon is ? próbálták elhitetni, hogy a kormány közkegyelemre vonatkozó szándékának célja a nagy korruptaknak, köztük a jelenlegi kormánypártok vezetőinek a megmentése. A támogatást az Európai Néppárt be is ígérte, ámde az is kiderült, hogy a tényekkel itt-ott bizony baj van, és hogy a helyzet azért már nem ugyanaz, mint 2012-ben, amikor Monica Macoveiéknek minden hazugságot elhitt.

Kedves hallgatóim, tudom, hogy sokan hisznek az államelnök eredeti változatában, ezért kezdjem egy határozott kijelentéssel: a közkegyelmi rendelet nem pont azokra vonatkozik, akikre mondták, hogy vonatkozik! Ezt maga az államelnök is belátta, aki miután bejelentette, hogy népszavazást kezdeményez a közkegyelem ügyében, gyorsan megtudta, hogy ez az út nem járható. Ám ahelyett, hogy tájékozatlanságától megszégyenülten leállt volna, őkegyelme mintha továbbb akarná feszíteni a húrt a népszavazással, egyelőre egy még ostobábbat akar kérdezni, amiről szintén le fogják beszélni, s akkor pont az lesz a helyzet, hogy minden nap mindenről mást mond, aszerint, hogy milyen új elemeket tud meg. Különben van tapasztalat a régióban, hogy népszavazáskor az álkérdésekre még a hatalmas gyűlöletkampány és propagandisztikus mozgósítás sem csikar ki az érvényességhez elég választ.

Közben ? bár egyáltalán nem biztos, hogy lesz közkegyelem, legalábbis egyhamar ? az nagyon is indokolt lenne sok szempontból (hadd soroljak néhányat: tarthatatlan börtönállapotok, halmozódó európai büntetések a rengeteg elhibázott bírói döntés miatt, emberiességi szempontok, gondoljunk az apró lopásokért súlyos büntetéseket kapott szerencsétlenekre, a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőknek, a terhes nőknek vagy az öt évnél kisebb kiskorúak eltartóinak helyzetére). A sietség és a forma viszont, vagyis a sürgősségi kormányrendelet tényleg lehet indokolatlan, és majd a parlament dönt annak rendje-módja szerint a közkegyelem kérdésében. Mindenképpen szándékos félretájékoztatásnak bizonyult, hogy a rendelet célja a korrupt politikusok büntetőjogi felelősségének megszüntetése lett volna.

Kérdés, hogy az érveket képesek-e és főleg hajlandók-e elfogadni például azok, akik hibás/hiányos információk alapján elmentek tüntetni. De a legproblematikusabb mégiscsak az, hogy miként viselkedett ezekben a napokban az államelnök, akinek pártatlannak, a pártpolitikától távolállónak kellene lennie, akinek a fő feladata éppen a hatalmi ágak közötti egyensúly biztosítása (lenne). Ehelyett ? ugyanúgy, mint a Colectiv szórakozóhelyen történt tűzeset után ? tüntetni ment a kormány és a kormánypártok ellen, szemmel láthatóan a zavarkeltés, a politikai instabilitás fokozása céljából. És elnézést kérek, kedves hallgatóim, de pont ő beszél korrupcióról, még ezzel az üggyel kapcsolatban is?! A többszörös lakástulajdonos, aki megmentőjét alkotmánybírónak nevezte ki?

Különben, ha már a korrupciónál tartunk, megjegyzendő, hogy a Transparency International szervezet legújabb kimutatása szerint 2016-ban Románia a világlistán alaposan előrelépett: ugyanarra az 57. helyre került, mint Magyarország! A különbség az, hogy míg a régióban mindenki fejlődik, legjobban éppen Románia, amelyik legrosszabb helyezéséhez képest kilenc pozíciót javult az utóbbi években, azonközben Magyarország egyre lejjebb kerül, egyre korruptabbá válik. Persze erről nem sokat olvashatunk a rommagyar sajtóban, miként az odaáti korrupciós botrányokról sem.

Kedves hallgatóim, akárki akármit mond, ez a mostani kormány, amely korrekt programjával és ígéreteivel fölényesen megnyerte mind a nyári önkormányzati, mind a decemberi parlamenti választásokat, máris több nagyon jó szociális, az életszínvonal emelkedését célzó intézkedést hozott. Amit többek között azért és akkor tud teljesíteni, ha nem lopja el az állam, az adófizetők pénzét.

Vagy megbuktatják, és jön egy újabb Iohannis-féle ?technokrata? kormány? Jön a kompetenciától teljesen kiürült jelenlegi ellenzék, amelynek tagjai közül sokan ? például maga az államelnök is ? csak az igazságszolgáltatás részrehajlása miatt nincs ott, ahol a korruptaknak a helye? Létezik, hogy ? mint 2004-től errefelé annyiszor ? az államelnök ismét eltéríti az igazi népakaratot, a szavazások eredményét? Akinek a titkosszolgálatok a kezében vannak, tényleg az ég világán bármit meg tud tenni?