A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt lezárták a Bukarestet Konstancával összekötő A2-es, valamint az Ovidiu és Konstanca közötti A4-es autópálya ? jelentette az Agerpres tudósítója. Vonatjáratokat töröltek el, késve indulnak a repülők. 

Emellett Călăraşi, Konstanca, Tulcea és Ialomiţa megyében összesen 43 országútszakaszon nem lehet közlekedni a havazás és a hóvihar miatt. Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint Konstanca, Brăila, Călăraşi és Ialomiţa megyében a megyei utakat is lezárták.

Eltörölt vonatjáratok, késve közlekedő repülőgépek

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt tegnap a bukaresti nemzetközi repülőtérről induló valamennyi járatot törölték. Mára javult a helyzet, de jelentős késések vannak. A Wizzair zaragozai járata például 8.50 óra helyett 11 óra után szállt fel Bukarestből.

A tengeri kikötők forgalma is szünetel. A Román Vasúttársaság (CFR) pedig törölte 56 szombati járatát. Az intézkedés az ország délkeleti részén közlekedő járatokat érinti.

A kedvezőtlen időjárás miatt többfelé szünetel az oktatás

Bukarestben és Ilfov megyében hétfőn és kedden valamennyi óvoda és iskola zárva marad. Gabriela Firea főpolgármester szerint nem kizárt, hogy a tanítás szerdán is szünetel majd. Erről az időjárás alakulásának függvényében a későbbiekben születik döntés. A főtanfelügyelőkkel tartott tegnap délutáni távértekezletén Liviu Pop közoktatási államtitkár azt mondta: az időjárás függvényében vasárnap születik döntés arról, hogy hol és mennyi ideig szünetel majd a tanítás.

Három személyt kellett kimenteni a hó fogságából Hargita megyében

Gépkocsijuk Sikaszó és Zetelaka között akadt el a hóban. Alina Ciobotariu, az ISU szóvivője szerint a kocsiban két felnőtt és egy 15 éves kamasz tartózkodott, akik Nicolae Ceauşescu egykori villáját akarták meglátogatni, de elakadtak a hóban, és a 112-es segélyhívó számon kértek segítséget.

Az erdélyi települések közül amúgy Csíkszeredában volt a leghidegebb a péntekről szombatra virradó éjszaka: mínusz 20 Celsius-fokot mutatott a hőmérő.

A Nagyszebeni Regionális Meteorológiai Központ szakembere, Cristian Greu szerint a többi Hargita megyei településen is erős fagy volt: Gyergyóalfaluban és a Bucsin-tetőn -18 fokot, Székelyudvarhelyen -17 fokot, Maroshévízen -15 Celsius-fokot mértek.
A meteorológus szerint -20, -22 fok körüli értékekre kell számítani a következő éjszakákon is Hargita megyében, a Kovászna megyei Bodzafordulón pedig vélhetően ennél is alacsonyabb értékek várhatók.

A januári hónap legalacsonyabb hőmérsékletét 1985-ben mérték Csíkszeredában, akkor 38,4 Celsius-fokig süllyedt a hőmérők higanyszála.

Fagyriadó a hétvégére

Az országos meteorológiai szolgálat elsőfokú fagyriadót hirdetett az ország egész területére. A meteorológusok szerint ma, holnap és hétfőn is az ország legnagyobb részén rendkívül alacsony hőmérsékletekre kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérsékleti értékek -16 és -10 Celsius-fok között alakulnak, éjszaka -25 és -15 fok közötti hőmérsékletre kell számítani.