Február elsejétől 1450 lejre nő a minimálbér. A határozat havi átlagos 166 órás teljes normára érvényes ? az összeg 8,73 lejes órabérnek felel meg. A növekedés 16 százalékos decemberhez képest – írja közleményben a kormány. Ennek megfelelően a közúti bírságok alapjául használt büntetőpont értéke is nő, 125 lejről 145 lejre.

A kormány közleménye azt hangsúlyozza, hogy az intézkedésnek köszönhetően 0,2 százalékkal bővólhet a gazdaság, javul a foglalkoztatás és csökken a feketemunka. Ha a munkáltató 1.450 lejnél alacsonyabb havi bérre köt szerződést, 300-tól 2.000 lejig terjedő bírsággal sújtható – írja a kormány közleménye.

Szintén február elsejétől 20 százalékkal emelik a helyi közigazgatásban foglalkoztatott közalkalmazottak bérét, és 50 százalékkal a közpénzekből működtetett kulturális intézményekben dolgozó előadóművészek – színészek, zenészek, táncosok – juttatását. A határozat nem érinti az önkormányzatok választott tisztségviselőit.

Továbbá az akkreditált egyetemeken tanuló valamennyi hallgató ingyen utazhat másodosztályon az állami vasúttársaság járatain, az egyetemek szociális ösztöndíj-alapját pedig az eddigi 86 lejről 201 lejre emelik hallgatónként. Minderről egy azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány.

Arról is döntöttek, hogy a nyugdíjpontot (a nyugdíjszámításnál figyelembe vett alapösszeget) 9 százalékkal, 1000 lejre emelik. Ez az intézkedés július elsejével lép életbe.