Fennakadásokat okoz a közlekedésben a szélviharral párosuló havazás. Hat délkeleti megyében vörös jelzésű hóviharradó van érvényben. Az érintett megyék: Buzău, Brăila, Tulcea, Konstanca, Ialomi?a és Călăra?i. Több helyen országutakat zártak le és 42 vonatjáratot töröltek. Nem lehet közlekedni a Bukarestet Konstancával összekötő A2-es autópályán sem, továbbá lezárták az ország összes Fekete-tengeri kikötőjét – tájékoztat a Országos rendőr-felügyelőség. Konstanca megyében 75 település maradt áram nélkül, a szél sebessége helyenként eléri a 90 km/órát is. Törölték ma reggel a Bukarest és Isztambul közötti repülőjáratot.

A belügyminisztérium több mint 9000 alkalmazottja áll készenlétben, hogy közbelépjen sürgősségi helyzetek esetén. A belügyminisztériumi alkalmazottak az éjszaka folyamán Hargita, Szeben, Prahova, Călăraşi, Buzău, Konstanca, Teleorman, Ialomiţa megyében nyújtottak segítséget hóban rekedt gépkocsikban ülő személyek kimenekítése érdekében.

A hófúvások miatt jelentősen romlanak a látásviszonyok. A belügyi tárca kéri a gépkocsivezetőket, hogy amennyiben lehetséges, ne induljanak útnak. A hatóságok arra kérik a gépjárművezetőket, hogy figyeljék a Forgalmi Rendőrség, illetve az autópálytársaság munkatársai utasításait.

A Román Vasúttársaság azt tanácsolja az utasoknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak az esetleges menetrendváltozásokról a 021-9521-es telefonszámon, illetve az állomásokon.

Több mint másfél méteres a hóréteg a Bâlea-tónál, az Országos Meteorológiai Szolgálat négyes fokozatú lavinariadót bocsátott ki az 1-től 5-ig terjedő skálán. Ugyanakkor a hegyimentők máshol is a hétvégére tervezett túrák lemondására szólítják fel a kirándulókat.