Bukarestben az Állami Zsidó Színház, akárcsak a Nottara Színház, egy fesztivál keretében tért vissza hajlékába. Az Állami Zsidó Színházat évekig tatarozták, s a társulat ez alatt más színházak hajlékában játszott ? itthon és külföldön -, vendégeskedett. Most viszont erőteljesen fel akarta hívni a figyelmet, hogy visszatért a felújított és jó előadási lehetőséget kínáló otthonába, a Bara?eumba,  s nagyon szeretné, ha a közönsége is észrevenné ezt, és visszatérne az Állami Zsidó Színház előadásaira. A fesztivál neve TESFEST ? a Jiddis Színház Nemzetközi Fesztiválja. Tehát a közönség nagy része fülhallgatóval vagy a felirat böngészésével értheti meg az előadás szövegét. Ez is hozzátartozik a képhez.

Jobb lett volna fülhallgatóval ? a bukaresti zsidó színház hagyományos kellékével követni a dialógusokat -, nem pedig úgy, ahogy most, a renoválás után történt. A nézők nagy része állandóan a plafon magasságában lévő tábláról silabizálta a gyorsan elkapkodott szövegeket, s közben állandóan szem elől tévesztette a színészt és a színpadon folyó játékot, sokat veszítve ezáltal. A feliratozás nem jó megoldás, vissza kellene térni a fülhallgatóhoz. Javasoljuk, hogy fontolják meg ezt, különben nézőket veszítenek?Jeleztük már, hogy nemzetközi fesztiválról van szó ? vagyis az Állami Zsidó Színház és a világ más, jiddis nyelven játszó színházainak: amerikaiaknak, franciaországinak, izraelinek, lengyelországinak a találkozásáról. És a fő téma ? nem nehéz kitalálni ? a zsidóságot ért nagy csapás, a holokauszt megemésztése, feldolgozása volt. A nagy csapás ép ésszel való kezelése. Erre a legjobb példa a Lakodalom Fernwaldban című előadás ? egy jiddis nyelven játszó amerikai társulat és az Állami Zsidó Színház koprodukciója. Az, ahogyan egy fiatal férj, aki a lágerben elveszítette a feleségét, és egy fiatal nő, aki szintén a lágerben vált özveggyé, egymásra talál, és nem siránkozik sokat, hanem egybekel. Annak ellenére, hogy a lágerből szabadultak közül sokan nem nézik ezt jó szemmel. Van egy élő-halott szereplő, aki egész egyszerűen meg akarja tiltani ezt a házasságot. Ugyanakkor – a szereplők lelki szemei előtt – megjelennek a halottá vált hites társak is, és ők is tiltakoznak. De a lágerből menekült zsidó közösség zöme végül is az élet mellett dönt, az egybekelő fiatalok mellé áll ? és mindannyian megerősödve kerülnek ki ebből a nem mindennapi helyzetből. Amelyben nincs felhőtlen öröm, de a fájdalmat sem szabad hagyni, hogy eluralkodjék fölöttünk ? mert akkor élő halottak vagyunk mindannyian.

Jó volt ezt az előadást látni, és erőt meríteni belőle.

A fesztivál alkalmával láthattunk még más szép és emlékezetes dolgot. Egy 88 éves képzőművész ? a nagyváradi származású Jana Gertler ? üvegfestményeket alkotott az Állami Zsidó Színház 12 ablakára: 49 üvegfestményt. Ismétlem, egy 88 éves képzőművész tette ezt, képes volt egy ilyen hatalmas munkára. És nem pénzért csinálta, hanem ajándékként. Ezzel emlékezett meg ő a romániai jiddis színjátszás 14o-ik évfordulójáról.

Nagy erő van ebben a közösségben.