Lassan a végéhez közeledik a választási kampány, amelyből a romániai magyarok vajmi keveset látnak. Egyrészt mert sokkal kevésbé érdeklődnek a bukaresti politika iránt, mint korábban, másrészt mert hiába érdeklődnének, a magyar nyelvű sajtóban alig találkoznak a román pártok üzeneteit (is) ismertető cikkekkel.

A magyarellenes megnyilvánulásokra máskor oly érzékeny médiánk például teljes mértékben negligálja a jelenséget, amit az anyaországi sajtóban “sorosozásként” emlegetnek, és amiből idén Romániának is bőven kijut.

Soros György, mert egyrészt zsidó, másrészt magyar, a határnak ezen az oldalán egyaránt alkalmas az antiszemita és a magyarellenes érzelmek felkorbácsolására.

Ugyanazok a ?vádak? fogalmazódnak meg, mint Magyarországon, sőt a retorikai elemek is hasonlóak: Soros ördögi figura, aki kilóra megvásárolja az általa képviselt háttérhatalmat kiszolgálni kész nemzetáruló értelmiséget. A különbség csak annyi, hogy ezeket a képtelenségeket Romániában nem a jobboldal, hanem a Szociáldemokrata Párt és Victor Ponta exkormányfő, valamint az ő bábáskodásával létrejött ? xenofób és nyíltan magyarellenes ? Egységes Románia Párt (PRU) hangoztatja.

Mai adásunkban Horváth István szociológussal, a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet igazgatójával beszélgetünk többek közt arról, hogyan működik a sorosozás, hogyan vált ki magyarellenes érzelmeket, és lesznek-e a kampánydiskurzusnak hosszabb távon gyakorlati, a magyarságra nézve negatív következményei.