A jóból is megárt a sok? ? ki hitte volna, hogy ez egyáltalán fölmerülhet nálunk! Ott, ahol állandóan panaszkodni szoktunk ? hogy ez sincs, az sincs; ez is hitvány, az is hitvány; márpedig Romániában így van, ez van, stb. ? szajkózzuk állandóan.

Bukarestben a Nottara Színház fesztiválja ? az Ünnep a Bulváron című ? 31 előadást kínált; s be sem fejeződött, amikor az UNITER által szervezett Országos Színházi Fesztivál elkezdte közönség elé tárni kínálatát ? 4o előadásból álló sorozatát. És nézőből sincs hiány! ? akkor, amikor máskülönben már Bukarestben is ritkán jön össze a teltház. Most viszont estéről estére alig maradt üresen néhány hely. Színházi viszonylatban legalábbis a jóból nem árt a sok.

Örömmel láttuk, hogy a Bulvár Fesztiválon Tompa Gábor rendezése, a Cseresznyéskert nyerte el a legjobb előadás díját. Tompa Gábor Szlovéniában, a maribori Szlovén Nemzeti Színházban rendezte ezt az előadást ? amely különleges szemléletével hatott. A színpadkép egy óriási nagy, régi könyvtár. Azt hagyják ott a Cseresznyéskert szereplői:  a könyvtárat és Firszet, az ősöreg szolgát. Lám, merre halad a világ? S az egyik előadás láttán ráéreztem a másik kitűntetés ? a női alakítási díj ? várományosára, Oana Pelleára azáltal, hogy egész egyszerűen nem ismertem föl őt. Oana Pellea A Gamma sugarak hatása az alvajáró dámákra című előadáson annyira átlényegült, akkora nagyot alakított, hogy meg kellett nézzem a műsorfüzetben, kit is látok a színen. Hát, legalábbis velem, ritkán fordul elő ez?

És az is érdekes, hogy az Országos Színházi Fesztivál egy magyar darabbal kezdődött, a Liliommal, amelyet Körhinta címmel adaptált a Bulandra Színház. Mindkét fesztiválon érezhető, hogy a román közönség szereti a magyar darabokat ? e tekintetben nem utál bennünket. Hát ebből a jóból sem árt a sok! Hátha tanulnak belőle valamit a politikusok. Különösen azok, akiknek a nacionalizmusnál és a más nemzetek iránti gyűlölet szításánál egyéb politikai tőkéjük sincs. Választások következnek. Már előre fáj a fejem a várható nagy nacionalista szövegelésektől. A színházban ? egyelőre ? még tiszta a levegő. Én a színészeket választom. És a színházi közönséget?