Többek közt a népfőiskola alapítója, az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor gratulált neki személyesen a ?Nemzetidegenek? című film különdíjához, amely a Magyar Művészeti Akadémia 500 ezer forintos, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum 100 ezer forintos,a Magyar Idők 100 ezer forintos,  az ECHO Televízió és a Magyar Hírlap különdíját, valamint a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium és a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 25-25 ezer forintos felajánlását tartalmazza. A 32 tagú zsűri elnöke egyébként Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a nemzet művésze volt. László Petra neve az alkotásban mint szerkesztő tűnik fel.

A film a rendszer ellen szervezkedő, majd elárult és letartóztatott Herhoff Györgyről szól, aki Nagy Imrétől 1956-ban kapott amnesztiát. A forradalom kitörésekor hiába kérleli családja, hogy meneküljenek a Németországban élő rokonokhoz, fegyvert fog inkább és harcol, a Vérmezőn halálos lövést kap.

A film forgatókönyvének elkészítése az 1956-os emlékév keretében kiírt Zsigmond Vilmos pályázaton egymillió forintos támogatást kapott.