Egész Magyarországot becsapták a migránsok kötelező befogadását előíró kvóták ügyében egy bonyolult európai jogalkotási rendszerben ? nyilatkozta Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton, a bécsi migrációs csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatóján. A magyar kormányfő szerint miniszterelnöktársai rászedték, kicselezték és becsapták, ugyanis – mint mondta – az Európai Tanács „késhegyig menő viták” után kétszer is írásban döntött arról, hogy a kvótarendszer csak önkéntes lehet, ezzel szemben az Európai Bizottság később mégis megindított egy ezzel ellentétes jogalkotási folyamatot, ami átment az Európai Parlamenten és bekerült a miniszteri tanács elé, a javaslat elfogadásához pedig ebben az esetben már elég volt a minősített többség, így Magyarország egyedül nem akadályozhatta meg azt.

Orbán Viktor egyébként sikerként értékelte, hogy a bécsi migrációs csúcstalálkozó részvevői egyetértettek abban, hogy továbbra is zárva kell tartani a migránsok nyugat-balkáni útvonalát.

Mint ismert, Magyarországon jövő vasárnap, október 2-án tartanak népszavazást a kötelező betelepítési kvótáról. A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag személyesen, Magyarország 105 külképviseletének egyikén szavazhatnak majd, levélben nem. A legtöbben, 1327-en Londonból jelezték, hogy ott szavaznának. A második München, ahol 761-en, a harmadik Csíkszereda, ahol 741-en szavaznának jövő vasárnap.

Romániában három helyen, Bukarestben, Csíkszeredában és Kolozsváron állítanak fel szavazóhelyiségeket.

Az október 2-i népszavazás névjegyzéke szeptember 30-án 16 órakor zárul, akkor derül ki, hogy pontosan hány magyarországi és külhoni választópolgár szerepel a névjegyzékben, és hány érvényes voks szükséges az érvényes népszavazáshoz.