A szíriai Aleppóban dúló harcok fokozódását vitatta meg tegnap az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A rendkívüli ülést az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia kezdeményezte. Boris Johnson brit külügyminiszter szerint lehetséges, hogy Oroszország és Szíria háborús bűncselekményt követtek el. Szerinte ki kell vizsgálni, hogy az ENSZ segélyszállító konvoja ellen Aleppó mellett végrehajtott támadás annak tudatában történt-e, hogy civil célpontról van szó.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet ugyanakkor rámutatott, hogy jelenleg szinte lehetetlen feladat békét teremteni Szíriában, mert több száz milícia felfegyverezése zajlik, az ország területét pedig civil és katonai célpontok közti különbségtétel nélküli bombázások érik.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja rámutatott: az utóbbi napok harcaiban mintegy 213 ember vesztette életét Aleppó tartományban. A különmegbízott felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát a civil lakosság és a polgári infrastruktúra védelmének szavatolására. Emellett heti 48 órás tűzszünetet sürgetett a lakosok és sebesültek evakulásához.

Közben tegnap sikerült hetven teherautónyi segélyszállítmányt eljuttatni a háború dúlta Szíria négy ostromlott településére. Az elmúlt fél évben ez volt az első ilyen akció – közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága. A segélyszervezet tájékoztatása szerint a konvojok a Damaszkusz közeli Madaja és Zabadani városokba, valamint az északnyugati Idlíb tartomány két falujába, Fuába és Kefrajába vitték a segélyszállítmányt.