A nagykövet hétfőn Jean-Adrian Andrei prefektussal, utána Borboly Csabával, a Hargita megyei önkormányzat elnökével és Ráduly Róberttel, Csíkszereda polgármesterével találkozott, majd a délutáni órákban a megye nyugati régióit látogatta meg. A nagykövet keddi programjában Kovászna megyei látogatás szerepel.

A csíkszeredai tárgyalásokat követő rövid sajtótájékoztatón – amelynek videofelvételét a Maszol.ro portál tette közzé – a nagykövet arról beszélt, hogy az amerikai kormányzat és az azt képviselő bukaresti nagykövetség a biztonság, a demokrácia és a jólét kérdéseire összpontosít. Hozzátette azonban, hogy a kisebbségi jogok tiszteletben tartását is figyelemmel követi. Elmondta, hogy miután visszatér bukaresti állomáshelyére, tájékoztatja a Csíkban szerzett benyomásairól a lehetséges amerikai befektetőket. A nagykövet elismerően szólt a székelyföldi tájak szépségéről.

Borboly Csaba románul számolt be a megbeszélés során érintett témákról. Elmondta: tájékoztatták a nagykövetet arról, hogy Székelyföldnek nem felel meg a Románia regionális átalakítására vonatkozó, korábban napvilágot látott terv. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa úgy vélte, a térség lakóinak elsősorban modernizációra és a bürokrácia megszüntetésére van szükségük.

Borboly Csaba megemlítette, hogy a román hatóságok még mindig nem szolgáltatták vissza a Csíki Magánjavak vagyonát, és az egykor államosított egyházi tulajdon egy részét. A tanácselnök elmondta: tájékoztatta a nagykövetet a román-magyar viszonyban jelentkező nehézségekről. Megemlítette például, hogy a magyar gyerekek versenyhátrányba kerülnek a románokkal szemben amiatt, hogy a román oktatási rendszer azonos feltételeket támaszt számukra. Megjegyezte, a magyar diákok mintegy fele azért bukik meg az érettségin, mert a rendszer nem teszi lehetővé, hogy jól megtanuljanak románul.

Ráduly Róbert polgármester reményét fejezte ki, hogy a nagykövetséggel intézményes kapcsolat alakul ki, és jól együtt tudnak működni a demokrácia, a jólét, de a kisebbségi jogok kérdéseiben is.

Amint a Maszol.ro portál idézte, a székely zászlóra vonatkozó kérdés kapcsán a nagykövet a konkrét és igazságos törvényes keret megszabását sürgette. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a restitúció késése amerikai állampolgárokat is érint. A portál értékelése szerint a nagykövet kerülte, hogy véleményt nyilvánítson a kényes témákról.

Hans Klemm amerikai irodalmat és szakkönyveket tartalmazó könyvcsomaggal ajándékozta meg Hargita megye könyvtárát.