Magyarországot ki kellene zárni az Európai Unióból ? jelentette ki Luxemburg külügyminisztere. Jean Asselborn a Die Weltnek adott, ma megjelent interjúban azt mondta: fel kellene függeszteni vagy adott esett megszüntetni a tagságukat azoknak az államoknak, amelyek kerítéseket húznak fel a háború elől menekülő menekültek előtt, vagy a sajtó és az igazságszolgáltatás szabadságára törnek.

A DPA német hírügynökség megjegyzi: a kijelentés egyértelműen a budapesti kormány politikája ellen irányul, mindössze pár héttel a kötelező kvóták kapcsán rendezett vitatott referendum előtt.

Asselborn az interjúban hangsúlyozta: a szankciók jelentik az egyetlen megoldást az európai közösség kohéziójának és értékeinek megőrzésére. ?A Magyarország által a menekültek távoltartása érdekében épített kerítés egyre hosszabb, egyre magasabb, és egyre veszélyesebb. Magyarország nem áll messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültekre? ? fogalmazott a luxemburgi külügyminiszter hozzátéve, hogy ha Magyarország ma pályázna a tagságra, semmi esélye nem lenne belépni az Európai Unióba.