Decemberre halasztják az osztrák államfőválasztás második fordulójának megismétlését ? jelentette be hétfőn Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter. Az eddig október 2-ra tervezett fordulót december 4-én tartják.
Sobotka azzal indokolta a döntést, hogy ?technikai hiba?, vagyis számos hibás szavazócédula miatt nem lehetséges a szavazás jogszerű és kifogástalan lebonyolítása.
A belügyminiszter elnézést kért azoktól a választópolgároktól, akik már elküldték levélben szavazataikat, és a jelöltektől is, mert ?választási küzdelmük most még tovább fog tartani?.

A múlt héten lefolytatott vizsgálat szerint az országszerte kiküldött szavazócédulák közül többnek a ragasztása nem volt megfelelő. Emiatt a levélben visszaküldött szavazatok érvénytelenek lehetnek. A belügyminiszter becslése szerint több száz hibás szavazócéduláról lehet szó, azonban pontos számokat nem említett.

A miniszter elmondása szerint, ha teljesen új borítékokat gyártanának, akkor nem biztos, hogy a választást még az idén meg tudják tartani. Ezért azt javasolja, hogy olyan borítékokat küldjenek ki a választópolgároknak, amilyenek 2009-ig használatban voltak.

Az államfőválasztásról szóló, hatályos törvény nem teszi lehetővé új választás kiírását, ezért a keddi parlamenti ülésen megvizsgálják az 1971 óta életben lévő törvény megváltoztatásának lehetőségét is. Eszerint ugyanis a választást csak akkor lehet elhalasztani, ha az egyik jelölt esetleg meghal.

Sobotka tájékoztatása szerint az új időpontot várhatóan a jövő héten, a keddi parlamenti ülés után tűzik ki. Célként nevezte meg, hogy a választást még idén megtartsák, így az új államfőt januárban beiktathatnák hivatalába.

A belügyminiszter becslése szerint nagyjából 2 millió euró többletköltséget jelenthet a szavazás elhalasztása.

Az elnökválasztás második fordulóját azért kell megismételni, mert az alkotmánybíróság az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) indítványa alapján megsemmisítette a májusi második forduló eredményét. Akkor szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt alig több mint 31 ezer szavazattal megelőzte Norbert Hofert, az FPÖ jelöltjét.