A sajtó már az unalomig csépelte a Sky News-botrányt. Nevezetesen azt, hogy a Sky News angol televíziótársaság három romániai magyarral eljátszatta a fegyverkereskedési színjátékot, aztán a tévéfilmet dokumentumfilmként tálalta fel a nézőnek. Vajon mi volt a célja vele? Szenzációt akart fabrikálni, hogy többen nézzék az adást? Aligha. Én egy ilyen sztoriért nem nyitnám ki a tévét? Talán politikai provokáció lett volna? Hogy serkentse az angolokat a Brexitre, az Európai Unióból való kilépésre? Bemutatva, hogy ilyen partnerrel mint Románia, ahol nyílt színen folyik a fegyvercsempészés, falun is fegyverekkel kereskednek ? egy ilyen társsal nem érdemes egy társaságban lenni. Persze, lehet, hogy reklámriport volt: arra biztatta az angolokat, hogy ?Nosza rajta, rohanjatok Romániába, mert ott Kalasnyikovot vásárolhattok bármelyik faluban!?

Mindenesetre a filmre ráharaptak, ha nem is annyira Angliában, de itt, Romániában. A miniszterelnök odáig ment, hogy azt mondja: a film és a benne szereplő falusi fegyverkereskedők veszélyeztetik a nemzetbiztonságot Romániában. S hogyan teszik ezt? ? kérdeznénk. Néhány vadászpuska mutogatásával? Mert a harci fegyverként mutogatott szerszámok nagyrésze vadászpuska. Hivatásos vadászok mutogatták szerszámaikat. ? Hol itt a nemzetbiztonság, egyáltalán?

Sajnos, a DIICOT ? a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni ügyészség is bedőlt ennek a szólamnak.   A Sky News színészei, a három romániai magyar ellen fabrikált vádak között, melyek szerint bűnszervezetet hoztak létre ? Te Jóisten, egy romániai magyar Al-Kaidát -, hát ez borzalmas! Szóval, emellett még megszegték a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat. Hogyan tehették ezt? ? hiszen a vadászfegyverekhez fegyvertartási engedéllyel rendelkeznek.  Ja, igen. Kölcsönkértek egy igazi Kalasnyikovot is egy olyan úriembertől, akinek szintén fegyvertartási engedélye volt hozzá. Ez már baj? További vádpont: valótlanságokat állítottak. Tényleg? Ilyen alapon sittre lehet küldeni majdminden politikust. Ez mikor fog megtörténni, kedves DIICOT? Mert szép hazánkban, ugye, és lehet, hogy máshol is, mindenki hazudik, mindenki átver mindenkit. Tisztelet a kivételnek?

És ezek után következik a korszakalkotó nagy vád: vadászkáink veszélyeztetik a nemzetbiztonságot. De az nem veszélyezteti, például, hogy fegyvereket ? igazi fegyvereket, nem vadászpuskákat ? szállítunk Szaud-Arábiának, ahonnan e fegyverek egy része az ISIS-terroristák kezébe kerül? Erről hallgat a miniszterelnök is, és a DIICOT is. Pedig jó volna, ha foglalkoznának vele. Akár a többi, hivatalosan folyó fegyverüzleteinkkel is.

Én már csak azt várom, mikor szólal meg végre Bogdan Diaconu, az ifjú, de nagyon öreg nacionalista parlamenti képviselő, és azt harsogja, hogy a magyarok megint összeesküdtek Románia ellen. Mert ez lesz a következő cirkusz.

Addig is, Jó egészséget!