Kedves hallgatóim, nem hagy nyugodni a háromszéki eset, amiről tegnapelőtt Magyari Nándor László rovatkollégám is felháborodva jegyzetelt.

A kommandói ?kis migráns-paródia? azóta bejárta az egész magyar sajtót, és nem tudom, mi a borzasztóbb vele kapcsolatban: az, hogy egyáltalán megtörtént, az, hogy az elkövetőknek nemhogy bűntudatuk nincs, de fel sem mérik a történtek súlyosságát, az, hogy hivatalosan sem a megye vezetői, sem az RMDSZ vezetői részéről nem érkezett elhatárolódás, az, hogy a Diszkriminációellenes Tanács sem reagált ? vagy végül az a szennyáradat, amely a szociális hálón elöntötte azokat, akik kifogásolták a történteket.

Higgyék el, kedves hallgatók, nem szereti senki, hogyha gyalázzák, pocskondiázzák, a pokolba kívánják, esetleg ? az ilyesmitől a tett sem áll messze ? szóban durván megfenyegetik. Felelős publicista ilyenkor mégsem hallgathat.

Nekem először az jutott eszembe, amit Hannah Arendt filozófus ? más összefüggésrendszerben, amely azonban néhány vonásában kezd a maihoz hasonlítani ? a gonosz banalitásának nevez. Ebben a kommandói mozzanatban is ez érhető tetten: az ?elkövetők? nem is értik, mi olyan elítélendő abban, amit tettek. Úgy vélhetik, miért lenne erkölcsi vétek nyomorult menekültekkel, köztük gyermekekkel csúfolódni, amikor mindenki azt teszi!? Nem akarok rálicitálni jegyzetíró kollégám érveire és következtetéseire, teljes mértékben egyetértek velük. Egy-két súlyosbító körülményre azonban felhívnám a figyelmet.

A háromszéki Kommandón megrendezett kis parodosztikus jelenetben, az erről beszámoló újságíró szerint ? aki elsőként nem csodálkozik és nem háborodik fel, idézem: ? ?Szíriai fagylaltos furgonokba bújt migránsok érkeztek a falu határába, áttörték a Grenzkommando vámot. A szolgálatos határőrök végül sikeresen megállították az illegális fuvarozókat, előállították a határt törvénytelenül átlépő szíriaiakat. Azok spontán tüntetésbe kezdtek, eurót, Németországot és nőket követelve. A hatóságok azonban kitartottak, feltoloncolták őket a kommandói gőzös szerelvényére, és elküldték ?Merkel nagymamájukhoz?”

Kedves hallgatóim, minden szó fontos: tehát a kis jelenet szerint a kommandói határt fagylaltos furgonban átlépik nőket követelő szíriai menekültek, köztük gyermekek. A hatóságok ?kitartanak?, és elküldik őket Merkel ?nagymamájukhoz?.

Nos, tájékoztatom önöket és a kommandósokat a következőkről: 1. Morbid, hátborzongató dolog, amiről senki sem ejt szót: az a furgon nem akármilyen furgon volt, hanem ? fogózzanak meg! ? pont az a Magyarországról indult teherautó, amelynek rakterében tavaly augusztusban több mint félszáz megfulladt menekült holttestére bukkantak a rendőrök az ausztriai Parndorf helység mellett! Az a kocsi tehát: vendégszereplő az anyaországból, amelyik már fellépett egy hasonló, véresebb, gyászosabb, igazi darabban ? és a polgármester számára ez is ártatlan tréfa, miként az egész… 2. A menekültek szíriaiak, vagyis a háború sújtotta, az iszlám állam által rommá bombázott városokból jönnek, élő háborúból, köztük sok a gyermek, az árva. Földönfutók, semmijük nincs, csak az életük. Nehéz megmagyarázni, hogy Szíriából hogyan jutottak pont Kommandóra, ahol a határőrök megállították őket. Értem én, játék ? no de milyen határ is van Kommandón? 3. A migráns gyermekeket többek között cigány kiskorúak, fiatalok ? remélem, tanulók ? alakították. Erre is reagálva kollégám cikke alatt a következő beírást kockáztattam meg: ?A kommandós színjátszóknak, hogy jobban beleéljék magukat a szerepükbe, nem kellett volna a ?próbákon? egy kis filmtanulmányt bemutatni éhezésről, verésről, megerőszakoltatásról, vízbefúlásról, amiken ezek a gyerekek átmentek vagy tanúi voltak? Ez a lélekrombolás, amiből magyarok milliói olyan nehezen fognak pszichésen kigyógyulni, ez az eredménye a szisztematikus gyűlöletkampánynak.?

Kedves hallgatóim, nem tudom, önök közül hányan láttak szíriai menekültet. Gyanítom, hogy nem sokan. Kommandón nem is láthattak. Azt hiszem, még egész Magyarországon is kevesen. Nem hiszem és nem hiszem, hogy a migránsok tömegesen beleszólnak mindennapi életünkbe! Akkor sem hiszem, ha a Századvég közvélemény-kutató intézet egyik friss felmérése szerint ?minden negyedik válaszadónak volt már személyes tapasztalata a migránsokról, ezek háromnegyedének kifejezetten negatív élménye, sőt, minden tizedik megkérdezett zaklatásnak volt kitéve. Ez azt jelenti, hogy Magyarország határain belül 1 millió 800 ezer ember szerzett közvetlen rossz tapasztalatokat, és közülük 180 ezret a migránsok zaklattak is!? Nem hiszem és nem hiszem!

Mi zajlik itt? Mi zajlik a világban, de főleg mi zajlik az emberekben? ? a kérdés megkerülhetetlen. A menekültprobléma reális, és minden jogszerű, humánus eszközt bevetve meg kell oldani ? ehhez nem fér kétség. De kinek jó ez a félelelem- és gyűlöletkeltés? Mert hogy a normális, emberségüket fel nem adó, ösztöneiket uraló embereknek nem jó, az biztos. Hát még a többieknek!…