A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) csütörtök este őrizetbe vette Pántics Attila-Csabát, Pántics Leventét és Szanto Aurelian-Mihait, akik a brit Sky News televízió vasárnap sugárzott riportjában álarcosan, a nyugat-európai terroristákat fegyverekkel ellátó banda tagjaként jelentek meg.

A vasárnap sugárzott, közel ötperces riport azt állította, hogy romániai bűnbandák gyakorlatilag korlátlan mennyiségben csempésznek ki fegyvereket Ukrajnából, és készek azokat bárkinek eladni, aki megadja a kért árat, legyen bankrabló vagy terrorista.

Az ügyészek azonban megállapították, hogy a brit televízió munkatársai kétezer eurót fizették az erdélyieknek, hogy azt mondják, amit hallani szeretnének.

A brit Sky News stábja ellen is bűnvádi eljárás indulhat  a nemzetbiztonságot fenyegető hamis információk terjesztése vádjával ? írja a Hotnews hírportál. A román hatóságok egyelőre csak annyit közöltek, hogy a hamis riport ügyében a brit újságírókat is kihallgatják.

Ugyanakkor a riportban szereplő három erdélyi férfi őrizetbe vételéről szóló közleményben az ügyészség hosszasan fejtegeti, hogy a valótlan adatokat bemutató, rosszhiszemű ankét szerzői és résztvevői azt a látszatot keltették, hogy a román hatóságok nem tudják vagy nem akarják kezelni az illegális fegyverkereskedelmet, ezzel pedig egyfelől rontották Románia hitelét, másfelől félelmet keltettek a lakosság körében.

A Sky News riportere, Stuart Ramsay cáfolja, hogy bárkit lefizetett volna. Twitter-oldalán több üzenetben is hangsúlyozta továbbá, hogy igazi fegyverkereskedőkkel tárgyalt, és hogy a román hatóságok reakciója nevetséges.