Donald Trump elnöksége kockázatot jelentene az amerikai nemzetbiztonságra ? állítja az Egyesült Államok ötven ismert republikánus külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértője, köztük George W. Bush kormányzatának néhány tagja, a New York Timesban közzétett nyílt levelében.

Az írás hétfőn, helyi idő szerint késő délután jelent meg a lap internetes kiadásában. Az aláírók azt állítják, hogy a republikánus elnökjelöltnek ?hiányzik a karaktere, az értékrendje és a tapasztalata? ahhoz, hogy elnök legyen és megválasztása szerintük kockázatot jelentene az Egyesült Államok jólétére és nemzetbiztonságára. A levél szerint Trump aláásná az Egyesült Államok erkölcsi tekintélyét és megkérdőjelezné az alkotmányba vetett hitet is. Trump ?ismételten bizonyította, hogy kevéssé érti? az ország ?életbevágó nemzeti érdekeit, összetett diplomáciai kihívásait, nélkülözhetetlen szövetségesi rendszerét és demokratikus értékrendjét?, amire az amerikai politikának épülnie kell. Donald Trump ?a legmeggondolatlanabb elnök lenne az amerikai történelemben? ? állítják az aláírók.

Egy volt terrorelhárító függetlenként indulna elnökjelöltként, egy olyan republikánus párti csoport támogatásával, amely ellenzi a párt hivatalos jelöltje elnökké választását. Evan McMullin jelöltségét az ABC televízió reggeli műsorában jelentették be. A közgazdász végzettségű, 40 éves McMullin 1999-től 2010-ig a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) terrorelhárítója volt. Jelenleg a Republikánus Párt képviselőházi politikai igazgatója. Közölte, hogy független elnökjelöltként versenybe szállna a Fehér Házért, ?konzervatív alternatívát? kínálva Donald Trumppal szemben. A ?Jobbat Amerikának? nevű, Trump-ellenes republikánus csoport támogatását élvezi, sőt közleménye szerint kifejezetten az ő ösztökélésükre lenne elnökjelölt. Republikánus politikusok eddig nem is reagáltak Evan McMullin közleményére.