A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) cáfolja, hogy a polgárok tömeges és általános megfigyelését célzó informatikai rendszert építene ki.

Az SRI közleményében arra reagált, hogy a román Helsinki Bizottság (APADOR-CH) és másik három civil szervezet nyílt levélben fejezte ki aggályait hétfőn az Európai Bizottságnál és a bukaresti kormánynál a 25 millió eurós uniós projekttel kapcsolatosan. A civilek attól tartanak, hogy a SII Analytics nevű informatikai fejlesztés valójában a teljes lakosságot folyamatosan megfigyelés alatt tartó, úgynevezett „Nagy Testvér” létrejöttét takarja, amely által az SRI és más állami intézmények hozzáférést nyernek a polgárok személyes adatait kezelő integrált alrendszerekhez anélkül, hogy a felhasználásban léteznének törvényes korlátozások az emberi jogok védelmében.

Válaszában a SRI azt hangoztatta, hogy a projekt csak az eddiginél lényegesen gyorsabb keresést tesz lehetővé olyan adatbázisokban, amelyekhez eddig is hozzáfért, nem feltételezi új adatok tárolását. Ráadásul a rendszer minden keresést naplózni fog, így bármilyen visszaélési kísérletnek nyoma marad.