Az észak-koszovói Kosovska Mitrovica „újjáélesztendő” hídja augusztus 14-én részlegesen megnyílik a gyalogosok és az autóforgalom előtt – közölte az Európai Unió külügyi szolgálata.

Az Ibar folyón átívelő híd korábban a koszovói etnikai megosztottság jelképe volt: az átkelőnél egy időben rendszeresek voltak az összetűzések a déli városrészben élő albánok és az északi városnegyedben többséget alkotó szerbek között. A híd használatának szabályozásáról Szerbia és Koszovó miniszterelnöke még tavaly augusztusban megállapodott Brüsszelben. Az utolsó részletek egyeztetését követően Edita Tahiri, a Belgrád és Pristina párbeszédéért felelős koszovói miniszter, valamint Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője tegnap megegyezett arról, hogy a hiányzó építési engedélyt kiadják, és augusztus 14-én megkezdődhessen a „híd és környezetének újjáélesztése”.

Az uniós közlemény szerint a Kosovska Mitrovica-i híd a koszovói szerbek és a koszovói albánok közötti viszony helyreállásának szimbólumává válik. A híd teljes átadására 2017. január 20-án kerül sor. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el.

A szerbek és az albánok közötti konfliktus 1998-1999-ban éleződött ki Szerbia akkori, túlnyomó többségében albánok lakta tartományában, amelyet a szerbek vallásuk és kultúrájuk bölcsőjének tartanak. A fegyveres konfliktusnak a NATO 1999-es légicsapásai vetettek véget, a tartományt ezt követően ENSZ-igazgatás alá helyezték.

Az 1,8 milliós Koszovó lakosságának kevesebb mint egytizede szerb, számuk körülbelül 120 ezerre tehető.