Meggyújtott toalettpapír miatt ég kétezer hektárnyi erdő a spanyolországi Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén, a lángokat már harmadik napja sikertelenül próbálják megfékezni – közölte a spanyol sajtó tegnap. A hatóságok tájékoztatása szerint a tüzet egy 27 éves német férfi okozta, aki „hippiként” élt a Jedey hegy egyik barlangjában.

A gyanúsított a rendőröknek bevallotta, hogy a dolgát végezte az erdőben, majd elégette a használt WC-papírt, de óvatlan volt, a száraz aljnövényzet pillanatok alatt lángra kapott, és nem tudta eloltani. A férfi őrizetben van, egy és öt év közötti börtönbüntetést kaphat. A tűzben életét vesztette egy erdész, aki az oltásban vett részt, autójával bennrekedt az égő erdőben. A füst terjedése miatt eddig összesen 2500 embert evakuáltak El Paso és Fuencaliente településekről.

A szigeten az elmúlt hét évben nem volt ekkora erdőtűz, amelynek oltását nehezíti, hogy az erős és változó irányú szél miatt egyszerre több irányba is terjednek a lángok a meredek és nehezen megközelíthető területen.