Három székelyföldi megye, Hargita, Kovászna és Maros együttműködésével létrehozták Tusványoson a Székelyföld értékeinek feltérképezését, leltárba vételét, dokumentálását, megőrzését, hasznosítását és népszerűsítését felvállaló bizottságot. Székelyföldi értéktár, úgynevezett Siculicum létrehozása céljából megalakult bizottságról Borboly Csaba, Hargita megyei, Tamás Sándor, Kovászna megyei és Péter Ferenc, Maros megyei tanácselnök, illetve Zalai Mihály, a magyarországi Békés Megye Önkormányzatának elnöke beszélgetett tegnap délután a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban.

Az Erdélyi Értéktár Bizottság mintájára létrehozott csoportosulás a megyei önkormányzatok támogatásával kezdi meg munkáját. A bizottságban a három székelyföldi megye négy-négy szakembere vesz részt, elnöke Szőcs Zsuzsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa lett.

Hargita megye a székelyderzsi unitárius templomot és a csíkszeredai Mikó-várat, Maros megye a Nyárád menti népi építészetet, a marosvásárhelyi kultúrpalotát, valamint a mikházi ferences templomot és kolostort javasolta felvételre a székelyföldi értéktárba. A háromszéki helyi értéktárakban harmincnyolc előterjesztés szerepel. Tamás Sándor, Kovászna megyei tanácselnök azonban azt szeretné, ha a kör bővülne, és javasolni fogja a székely zászló, a székely bicska, a székely ló és a székely vicc felvételét is a székelyföldi értéktárba.