A szövetség azt követően hozta nyilvánosságra a tavalyi költségvetését, hogy az utóbbi időben bírálatok érték amiatt, hogy a romániai magyarság érdekképviseleti szervezeteként nem világos, mire költi a számára biztosított állami támogatást. A Transindex hírportál szerint a pénzügyi jelentés közzététele nem csak az RMDSZ esetében számít újdonságnak, hanem a romániai gyakorlatban is.

Az RMDSZ által közzétett adatok szerint a szövetség 2015-ben összesen 23 684 081 lejből gazdálkodott, ebből több mint 22 millió lej a román államtól kapott támogatás. A költségvetésből több mint 8,4 millió lejt a Communitas Alapítványon keresztül romániai magyar civil szervezetek különböző programjainak támogatására költöttek nyílt pályázati rendszeren keresztül. A második legnagyobb tétel az a több mint 7,1 millió lej, amelyet az RMDSZ elnöki hivatala, a főtitkárság, a nőszervezet és a területi szervezetek működésére, az alkalmazottak fizetésére, valamint a székházfelújításokra, az autópark bővítésére és különböző beruházásokra fordítottak.

Mint ismert, Klaus Johannis államfő július közepén hirdette ki azt a törvénymódosítást, amely értelmében a pártok és a közpénzt felhasználó sportegyesületek, civil szervezetek is kötelesek a sajtó vagy az állampolgárok kérésére közérdekű adatokat szolgáltatni működésükről és gazdálkodásukról.