A napokban értesültünk Elie Wiesel haláláról. 87 éves volt. 1928-ban született Máramarosszigeten. 1940 és 1944 között magyarnak vallotta magát, és büszke volt arra, hogy magyar. Aztán 1944 májusában magyar katonák és tisztviselők beterelték a vonatba, amely Auschwitzba vitte… Elie Wiesel 57 könyvet írt arról, amit a haláltáborban ? és a haláltáborral kapcsolatban ? tapasztalt. Vagyis 57-szer élte át Auschwitzot! Mostmár mondhatnak Elie Wieselről bármi jót, semmi sem kompenzálhatja ezt a mérhetetlen szenvedést.

Klaus Johannis román államfő szerint Elie Wiesel ?erkölcsi támasz? volt, ?a toleranciát és a szabadságot hirdette?.  Barack Obama szerint Elie Wiesel ?a világ lelkiismerete volt?. Paul Ryan, az amerikai képviselőház republikánus elnöke szerint Elie Wiesel arra tanított, hogy ?soha nem szabad feladni az emberséget?. Egy másik amerikai politikus, a Republikánus Párt négy évvel ezelőtti elnökjelöltje pedig azt mondta: ?Elie Wiesel világítótorony, … segít abban, hogy kikerüljük a gyűlölet és a rasszizmus zátonyait.?

De Romániában és Magyarországon is hozzá dörgölőztek a politikusok. 2002-ben Ion Iliescu Elie Wieselnek adományozta a Románia Csillaga Főtiszti Keresztjét. A magyar államfő pedig ? 2004-ben ? a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével tüntette ki őt. Elie Wiesel becsületére váljék: egy idő után visszaadta mind a két kitüntetést. A románt azért, mert Ion Iliescu ?az antiszemitizmusról és idegengyűlölletről elhíresült Corneliu Vadim Tudort? is kitüntette Románia Csillagával.  A magyart pedig azért, mert Magyarországon újabban szobrokat állítanak Horthy Miklósnak, és újratemették Nyírő Józsefet ? amit Elie Wiesel félelmetes dolognak tart: a múlthoz való visszatérést látta bennük.

Ha Elie Wiesel gondolatait magunkévá tesszük, akkor talán mégsem halt meg az emberiség eleven lelkiismerete. Elie Wiesel szerint: ?A szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem a közöny.? Jól meg kellene jegyeznünk ezt! ? mert a közönnyel utat nyitunk minden gazembernek és gazemberségnek. És meg kellene jegyeznünk azt is, hogy: ?A legnagyobb hatalom az, amit az ember önmaga fölött gyakorol.? Vagyis kordában tartja az önzést, amivel annyi szenvedést okozhat másoknak ? mindenkienk! Elie Wiesel szerint: ?Egyetlen emberi faj sem felsőbbrendű, egyetlen vallásos hit sem alsóbbrendű. Minden kollektív megbélyegzés téves.?

Maradjunk ebben!