A szenvedélybetegségekről (alkoholizmus, drog- és viselkedésfüggőségek) kevés az ismeret, és a szégyen a félelemmel társulva sok esetben megbénítja azokat, akik ilyen nehézséggel küzdenek, s nem találnak kiutat. Ha egy családban valaki szenvedélybetegséggel küzd, akkor az az egész családra nézve nagyon megterhelő. Ezért fontos, hogy ne csak nekik, hanem a hozzátartozók számára is elérhető legyen a segítség, hisz ők is szenvednek ettől a helyzettől. Mindazonáltal fontos nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre is, mivel sokkal kevesebb energiát emészt fel, mint a gyógyulás vagy a gyógyítás ? vallja mai vendégünk, Kedves Rita addiktológiai konzultáns, a KI-ÚT program szakmai koordinátora.

Kedves Rita, addiktológiai konzultáns
Kedves Rita, addiktológiai konzultáns

A konzultáció során a segítségkérő személy (aki nem feltétlenül a szenvedélybeteg)  megtanulhatja, hogy hogyan hozzon döntéseket, hogyan alakítsa viselkedését, kapcsolatait, illetve miként kezelje érzelmeit, indulatait. Kedves Rita hangsúlyozza: nem terápiát, hanem segítő kapcsolatot kínálnak fel.

Hogyan alakul ki a kóros szenvedély? Mi számítható alkoholizmusnak? Mióta és hol működik a KI-ÚT program? Az egyéni- vagy a csoportos konzultáció az eredményesebb? – többek között ezekre a kérdésekre válaszol mai meghívottunk.

Hallgassa meg a műsort!