Klaus Johannis érdekes dolgokat mondott a iaşi-i pogrom 75. évfordulóján. 1941. június 28-án ? 75 évvel ezelőtt ? Iaşi-ban megöltek 12 000 zsidót. Akkor a város lakosságának több mint egyharmada zsidó volt. És nem a német hadsereg tette ezt, hanem Ion Antonescu emberei és a város lakossága ? a szerencsétlen iaşi-i zsidók szomszédai, barátai, munkatársai ? egyszerű emberek, akik ez alkalommal bűnsegédekké, gyilkosokká váltak, és megöltek olyanokat is, akik zsidó létükre román nemzeti hősök voltak, magas kitüntetéseket kaptak az első világháború idején tanúsított vitézségükért. Most megölték őket, vagy felültették őket a halálvonatra, hogy ott étlen-szomjan pusztuljanak el.

Rendkívül kegyetlen tud lenni a csőcselék, ha felbátorítják. Klaus Johannis megemlékező beszédében ki is mondta: ?A mai fiataloknak ? szerencsére ? nem kellett a román nemzet ilyen szégyenletes pillanatait átélniük…? És ?mindent meg kell tennünk azért, hogy a következő nemzedékek tudatosítsák és felvállalják ezt a sötét múltat.?

A romániai holokauszt emlékének ápolása ?nemzeti emlékezetet erősítő hazafias cselekedet? ? szögezte le Klaus Johannis államfő. ? ?A iaşi-i pogrom nemcsak a zsidóság, hanem Románia tragédiája is.? Ez valóban így van, csupán az a furcsa, hogy egy német származású román államfőnek kellett kimondania ezt. A román származásúak ? mindeddig ? nem vállalták. Legfeljebb kerülgették, mint macska a forró kását. Klaus Johannis immár megkönnyítette a dolgukat. Kimondta, amiről ők hallgatnak. Ezentúl többé nem kell kibúvókat keresniük.

Persze senki sem válik szentté egyik napról a másikra. Félelmetes szövegek hangzanak el, például, fotbaldrukkerek száján a lelátókon. Iaşi-ban pedig egy időben az a hír járta, hogy az orvostanhallgatók a pogrom áldozatainak csontvázait használják anatómia-órákon. A hatóságoknak kellett bizonygatniuk, hogy a Podul Iloaie-i közös sír betonnal van lefedve, onnan nem lehet kiszedni a csontokat.

Antonescu rendszere 1941 és 1944 között 280 000 zsidót és 11 000 cigányt pusztított el. Nem csak szégyellni való ez, de felmerül a kérdés: – Mi a garancia arra, hogy egy újabb nacionalista drukker-politikus nem rángatja bele a román népet, a magyar népet vagy Európa bármelyik népét egy újabb Holokausztba? Ezt kellene megelőzni, ha lehet…