Az Európai Unió vezetői ma rendkívüli csúcstalálkozón elemzik a brit referendum eredményét, miután tegnap az Európai Parlament a kilépési szándék mielőbbi bejelentésére szólította fel Londont. Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szerint a jelenlegi bizonytalanság nem megengedhető. Az uniós törvényhozás Strasbourgba összehívott rendkívüli ülése nem volt mentes az éles szóváltásoktól sem. Juncker megkérdezte a szélsőségesen populista brit UKIP vezetőjétől, Nigel Farage-tól: ha a kilépésért harcolt, miért van még itt?

Angela Merkel német kancellár figyelmeztetett, hogy Nagy-Britanniának nem lesz hozzáférése az európai uniós piachoz, csak akkor, ha elfogadja a szabad mozgásra vonatkozó uniós szabályozásokat.

Szakértők szerint éppen emiatt egyre többen vannak, akik szerint elképzelhető, hogy végül Nagy-Britannia mégsem kéri kiválását az Európai Unióból. Egy neves brit jogász, Geoffrey Robertson a The Independentnek azt bizonygatta, hogy a brit jogrendben a szuverenitás nem a népé, hanem a parlamentté, ami azt is jelenti, hogy a június 23-i referendum eredménye pusztán konzultatív, és attól függetlenül a törvényhozás elvetheti a kilépésről szóló 50. cikkely aktiválását. ?A képviselőknek jogában áll nemmel szavazni, és kötelesek is nemmel szavazni, ha Britannia érdekeit tartják szem előtt? ? mondta a jogász.

Más vélemények szerint a parlament nem hagyhatja figyelmen kívül 17 millió ember döntését, még akkor sem, ha a kilépéspártiak rendkívül kicsi, mindössze pár százalékos többséget alkotnak. Elképzelhetőnek tartják azonban az előrehozott választások és párhuzamosan egy újabb referendum kiírását.

Hatalmas tömeg követelte tegnap este Londonban Nagy-Britannia megmaradását az Európai Unióban. A tévéközvetítések szerint többnyire tizen- és huszonéves fiatalok uniós zászlókkal, EU-párti jelszavakat skandálva elfoglalta a Westminster melletti teret, amely rendes körülmények között a közönség számára tiltott területnek számít. Eredetileg a Trafalgar téren akartak demonstrációt tartani, de mivel a rendőrség azt nem engedélyezte, helyette elözönlötték a parlament előtti teret, ahol a Channel 4 televízió tudósítása szerint soha nem tartottak tömegrendezvényt.

Tekintse meg a videót!

Pro-EU protest outside Parliament„These people have been singing ‘EU, we love you.'”

A pro-EU demonstration interrupts a Channel 4 News live broadcast in the heart of Westminster.

Posted by Channel 4 News on Tuesday, June 28, 2016