Magyarország és Románia stratégiai partnerként tekint egymásra – nyilatkozta Szijjártó Péter. A magyar külgazdasági és külügyminiszter ma a kínai és kelet-közép-európai kereskedelmi miniszterek találkozóján tárgyalt Costin Borc román gazdasági miniszterrel ? tájékoztatott az MTI. A két politikus megerősítette, hogy a két kormány a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdasági kapcsolatok bővülésének üteme fennmaradjon.

Szijjártó Péter elmondta: tavaly Románia már Magyarország második legnagyobb exportpiaca volt Németország után, a magyar-román kereskedelmi forgalom pedig meghaladta a 7,3 milliárd eurót.

Sikerült előrelépést elérni Magyarország energiabiztonsága szempontjából is, Románia ugyanis két éven belül végrehajtja a szükséges beruházásokat, hogy Magyarország Romániától is tudjon gázt vásárolni.

Jelenleg tíz olyan útkapcsolat van a két ország között, amelyeket határátkelők hiányában nem lehet használni, ezért most megállapodás született arról is, hogy a fejlesztések ütemezetten megindulnak a kishatárfogalom megindítása érdekében – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.