Ma délután szavaz a képviselőház Varga Attila alkotmánybírói kinevezéséről. Mint ismert, június végén három alkotmánybíró mandátuma jár le, a megüresedő helyekre a képviselőház, a szenátus, illetve az elnöki hivatal nevez ki egy-egy bírát. A szenátusban már tegnap megszavazták Marian Enache független képviselő kinevezését az egyik megüresedő posztra. A képviselőházban Varga Attila RMDSZ-es képviselő az egyetlen jelölt az alkotmánybírói tisztségre, így nagy valószínűséggel megszavazzák azt, hogy a taláros testület tagja legyen. A harmadik posztra – sajtóértesülések szerint – az elnöki hivatal Livia Stanciut, a legfelsőbb bíróság jelenlegi elnökét jelölte.

Ma délelőtt Klaus Johannis államfő fogadta az alkotmánybírókat a Cotroceni Palotában. A találkozóra Augustin Zegrean, alkotmánybírósági elnök kérésére került sor. Az államfő hansúlyozta: a jogállam egyik legfontosabb feladata az alkotmányjog függetlenségének biztosítása.

VargaAttila
Varga Attila ? cdep.ro

A Puskás Bálint RMDSZ-es szenátor helyére javasolt Varga Attila 1963-ban született Szatmárnémetiben, 1986-ban diplomázott a Babe??Bolyai Tudományegyetem Jogi Karán, majd jogtanácsosként dolgozott gazdasági társaságoknál. 1990-ben választották RMDSZ-es parlamenti képviselővé, és 2012-ig megszakítás nélkül a képviselőház tagja volt, a kisebbségi és emberjogi bizottságban tevékenykedett. Mind az első, mind a második alkotmánynak a kidolgozásában részt vett. 2006-ban szerzett Ph.D. fokozatot a Bukaresti Tudományegyetemen, azóta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem egyetemi docense.