Kedves hallgatóim, a rövidesen lezáruló választási kampányról az egyik leggyakoribb vélemény az, hogy lagymatag volt. Úgy általában volt az, olvashatjuk, mert különben helyenként érdekességek is előfordultak, ahol pedig nem volt minden lefutva, ott a tét miatt a jelöltek nagyon is igyekeztek, persze a szűkössé vált anyagi határokon belül.

Mindez érvényes az RMDSZ-re és jelöltjeire is. Azzal kezdem ? a múlt héten is említettem ?, hogy miután figyelemmel követtem úgymond a magyar kampányt, ki merem jelenteni, hogy jelöltjeink, igenis sokat és jól szerepeltek. Azzal a megjegyzéssel, hogy ez nem feltétlenül jelent késélre menő vitákat (hisz gyakran nem is volt kivel), és hogy sok újságíró csak azért mondta lagymatagnak a kampányt, mert nem figyelt oda.

Kedves hallgatóim, hogy a látszatát is elkerüljem a plágiumnak, előre jelzem, hogy a továbbiakban ? akár szó szerint is ? egy összeállításból idézek, amelyben az egyik vezető internetes lapunk publicistái végeztek helyzetelemzést a június ötödikei választásokról, az RMDSZ esélyeiről.

Egyik-másik szerző szintén azzal indít, hogy ? bár figyelemmel követte ? nem tekinti valami elsöprőnek a választási előjátékot. Érdemibbnek találtam viszont, és hasznosebbnak megemlíteni, olyan felvetéseket, mint a következők.

 

 

  1. Idézet: ?Próbáltam követni a kampányt, de ebben az időszakban is több hír szólt arról, hogy épp hol és kire csapott le a Korrupcióellenes Ügyészség, mint arról, hogy mi is történik párték háza táján. Én őszintén kalapot emelek mindenki előtt, aki ilyen körülmények között is vállalta a megmérettetést. Bátor emberek, akik egyben azt is vállalták, hogy győzelmük esetén bármikor, bármiért ? senki sem tudja, miért, épp kinek a feljelentése alapján ? megjelennek majd lakásán, munkahelyén a fekete maszkos DNA-lovagok.?

 

  1. Idézet: ?A mi szempontunkból elsősorban a román hatalom fokozódó magyarellenessége kelthet olyan látszatokat, hogy magyar pártok, mindenekelőtt az RMDSZ erőfeszítései meddőeknek bizonyultak.?

 

  1. Idézet: ?Az RMDSZ keretprogramjába a helyi jelöltek nem túlságosan kapaszkodtak, de azért adott mértékben ráéreztek közösségeik elvárásaira: míg Székelyföldön sokkal nagyobb hangsúllyal esnek latba a különböző infrastrukturális fejlesztések, növekednek az elvárások a munkahely-teremtés és a szociális kérdések hatékonyabb kezelése terén, addig Erdély más részein és különösképpen a szórványban az azonosság megőrzése, a közösségfejlesztés kerül előtérbe. Az RMDSZ érezhetően növelte kampányát a virtuális térben, a közösségi oldalakon, viszont jóval visszafogottabb maradt a mindennapi életben. Egész sor székelyföldi jelöltje érzi úgy, hogy akkor is biztos befutó, ha egyetlen szalmaszálat sem tesz keresztbe.?

 

  1. Idézet: ?Marosvásárhely még mindig az etnicitással birkózik, és nem biztos, hogy az előcsatározásokban használt középkori háborús terminológia (elfoglalni, visszafoglalni, elesik, nem esik el stb.) képes lesz több magyar szavazót elvinni az urnákhoz. Az egyfordulós polgármester-választás előnyeit talán más jelszavakkal is jobban ki lehetett volna használni.?

 

  1. Idézet: ?Marosvásárhelyen sajnos nem érzékelek ?rendszerváltó hangulatot?, bár elborzadok arra gondolva, hogy a minap hatvan évet töltött Dorin Florea, aki 2000 óta polgármester, még négy évet kaphat a város élén. Soós Zoltán jobb lenne Dorin Floreánál, kétségtelenül, fontos részeredmény, hogy a független magyar jelölt nem a megosztottság, hanem az összefogás jegyében indul. Előny kellene hogy legyen, a választók tudatában is, hogy Soós a vásárhelyi RMDSZ és a korábbi magyar jelöltek összes tapasztalának birtokosa, remek, újszerű tervei is vannak (a városi ösztöndíjrendszer gondolata például kiváló)?.

Kedves hallgatóim, itt befejezem az idézést, jegyzetemet, mondanivalómat egyik kollágánk frappáns megjegyzésével zárom, amely a hivatkozott összeállítás címét is adja: ?Van veszíteni valónk, ezért megyek el szavazni.? Ezt ajánlom tisztelettel az önök figyelmébe is.