Jil? ?i caldarâm címmel jelent ma meg a Curtea Veche Kiadónál Székely Ervin legutóbbi szatirikus regényének (Bársonyszék és aszfalt) román fordítása. A könyv bemutatójára június 5-én, vasárnap 14 órától kerül sor a bukaresti nemzetközi könyvvásáron a kiadó standjánál, a C2-es pavilonban. A szerzővel Ion Bogdan Lefter irodalomtörténész beszélget. A bemutatón jelen lesz a fordító, Klein József és Doina Jela szerkesztő is.
Székely Ervin ebben az írásában is bőségesen kamatoztatja személyes politikai tapasztalatait, sajátos humorral leplezi le a politikai elitet és tárja elénk a mindenkori politikusok korruptságát, hatalom-szerzési és hatalom-megtartási technikáit. A magyarul 2014 novemberében megjelent regény témája különösen aktuális most, a helyhatósági választások előtt. A regényről elmondhatjuk, egyértelmű fejlemény Székely Ervin írói pályáján.

A következőben magát a szerzőt kérdezzük a regény román fordítása kapcsán:

 

Székely Ervin a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem jogi szakán végzett, volt jogtanácsos, újságíró, majd parlamenti képviselő és államtitkár, jelenleg a Bukaresti Rádió magyar adásának főszerkesztője. Eddig öt könyve jelent meg. Első kötetét, a Magyarázom a rendszerváltást, 2000-ben adta ki a bukaresti Maiko Könyvkiadó és ugyancsak itt jelent meg 2003-ban Az Andropov-terv című kötete is. Mindkettő politikai elemzéseket, kommentárokat tartalmaz.

Első regénye, A Műember 2009-ben látott napvilágot, ezt követte 2011-ben A feljelentés, amely a nagyváradi Könyvmester Könyvkiadónál jelent meg, és amely a rendszerváltás utáni két évtizedet mutatja be a főszereplő szemszögéből. A szerző ebben az Országos Korrupcióellenes Ügyészséghez címzett beismerő vallomás formájában meséli el, hogy a hatalomszerzési vágy hová viszi az embert.

Székely Ervin harmadik regénye, a VI. Nagyváradi Könyvmaratonon múlt szombaton bemutatott Bársonyszék és aszfalt is beleillik az előbbi két regény sorába, mintegy kiteljesítve, lezárva azokat. A szerző mindhárom szatirikus regényében politikus típusokat formál meg, bár szereplői nem utalnak konkrét személyekre, még akkor sem, ha az olvasóban sokszor megfogalmazódik a kérdés, kit is rejthet egy-egy szereplő.

A Bársonyszék és aszfalt főszereplője Porta Sándor (Potyka) 12 évig volt a SÉP, azaz a Saját Érdekek Pártja képviselője. Az ő életén keresztül nyerünk betekintést – egészen közelről – a politika berkeibe, a mindenáron hatalmon maradás mocskos eszközökkel megvívott küzdelmeibe.