Százak tüntettek tegnap egy privatizációs törvénymódosítás ellen Kazahsztán olajkitermelői központjában, Atirauban, mert attól tartanak, hogy a jogszabály lehetővé teszi külföldieknek kazah termőföldek vásárlását. A nyugat-európai méretű közép-ázsiai ország kormánya tavaly módosította a földtörvényét azzal a céllal, hogy felgyorsítsák a földek privatizációját, amelyeket általában nem birtokolnak, hanem bérelnek a földművesek.

A július 1-től életbe lépő jogszabály lehetővé teszi, hogy a kormány kazah vezetésű vegyesvállalatonak adjon el földeket. A külföldiek így továbbra sem vásárolhatnak termőföldet Kazahsztánban, ugyanakkor a módosítás kitolta a földek külföldi bérletének idejét 15-ről 25 évre. A törvénymódosítás bírálói szerint ez a lépés fenyegetést jelent a nemzetbiztonságra.

Az állami hírügynökség nem tett említést a tiltakozásról. A nyilvános tüntetésekhez előzetes hatósági engedély szükséges Kazahsztánban, aktivisták szerint azonban a hatóságok rutinszerűen utasítják el az engedélykérelmeket.