Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozottan elítélte tegnap az előző nap egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétával végrehajtott észak-koreai fegyverkísérletet, hangsúlyozva, hogy a lépés fokozza a phenjani rezsim képességét nukleáris fegyverek célba juttatására. A rakétaindítás a Biztonsági Tanács határozatainak „újabb súlyos megsértése” – hangsúlyozza a testület közleménye.

Szöul ma nevetségesnek nevezte és elutasította Phenjan előző napi ajánlatát, miszerint Észak-Korea felhagy katonai jellegű nukleáris kísérleteivel, ha Dél-Korea és az Egyesült Államok felfüggeszti éves hadgyakorlatait. A dél-koreai országegyesítési minisztérium szóvivője útján annak az álláspontjának adott hangot, hogy Észak-Korea az említett javaslattal csupán Szöulra és Washingtonra akarja hárítani a felelősséget, és el akarja terelni a figyelmet a Phenjan megbüntetését célzó globális erőfeszítésekről. A tárca egyúttal felszólította Észak-Koreát, hogy hagyjon fel a további provokációkkal.

Március elején az ENSZ Biztonsági Tanácsa kibővítette a Phenjan elleni szankciók körét, válaszul az észak-koreai januári kísérleti atomrobbantásra és az egy hónappal később nagy hatótávolságú rakétával végrehajtott műholdfellövésre. Phenjan ennek ellenére újabb – immár az ötödik – kísérleti atomrobbantásra készül várhatóan még a Koreai Munkapárt májusi kongresszusa előtt.