A kormányzó jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) győzelmével zárultak Szerbiában a tegnapi előre hozott parlamenti, valamint a vajdasági tartományi választások.

A szavazás napjának legnagyobb meglepetését az okozta, hogy az országos választási bizottság éjjel háromnegyed 1-ig egyáltalán nem közölt előzetes adatokat, a beérkezett voksok alacsony feldolgozottságára hivatkozva, miközben a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ már az este közölt adatokat, a szavazatok 90,6 százalékának összesítése alapján. A Szerb Haladó Párt a szavazatok 49,2 százalékát szerezte meg. A kormányfő Aleksandar Vucic marad.

A vajdasági tartományi parlamentbe a Vajdasági Magyar Szövetség is bejutott. Egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik pártnak hány mandátum jut a 120 fős tartományi parlamentben. A vajdasági magyarság szempontjából Szabadka, Topolya, Kishegyes, Magyarkanizsa és Zenta eredményei lehetnek fontosak.

Szerbiában azért írtak ki előre hozott parlamenti választásokat, mert Aleksandar Vucic kormányfő kijelentette, további négy évre, azaz egy teljes mandátumra van szüksége ahhoz, hogy Szerbiát az Európai Unió kapujáig kormányozza, azaz a tervezett reformokat addigra lehet megvalósítani, lezárni. A választások végleges eredményeit csütörtökig teszik közzé.