A Batthyáneum restaurálása egy helyben topog. Ahelyett, hogy a munkát végeznék ? ahelyett hogy felújítanák a romossá vált épületet, azon vitatkoznak, hogy kinek a tulajdonát képezi. Mit számít az, hogy az épület elöregedésével 65 000 kötet értékes, ritka könyv került veszélybe? Mit számít az, hogy az épülettel együtt 1650 középkori kézirat pusztulhat el? A Batthyáneumban található a Romániában föllelhető ősnyomtatványok háromnegyede ? s az épülettel együtt az is elpusztulhat. De nem számít, nem ez a fontos. Hanem azt kell eldönteni, hogy ki az épület tulajdonosa? És ezt már 1989 óta, immár 26 éve döntögetik. De hiába.

A Ciorbea-kormány 1998-ban kormányrendelettel visszadta a Batthyáneumot a katolikus egyháznak, a Gyulafehérvári Egyházmegyének ? akitől 1949-ben a kommunista hatóság elrabolta. Csakhogy a visszaszolgáltatás azóta sem történt meg. Mert az alapító ? Batthyányi Ignác gyulafehérvári püspök ? az 1700-as évek végén, végrendeletében a Batthyáneumot a katolikus egyházra és Erdélyre bízta. Erdélynek pedig, ugye, 1918 óta a román állam a jogutóda. S ha 1949-ben megszerezte, soha többé ki nem adja a kezéből ezt a felbecsülhetetlen értékű régi könyvtárat. Még az Európai Unió ? az Európai Emberjogi Bíróság 2012. Szeptember 25-i döntése sem volt elegendő ahhoz, hogy a román állam visszaadja ezt a könyvtárat jogos tulajdonosának. Így a Batthyáneum jelenleg az ő kezében van, a román állam kezén megy tönkre, omlik össze, ha nem térnek végre jobb belátásra.

Hát erről van szó! A világ legrosszabb gazdája ? az állam! ? birtokolja ezt a kincset. Az, akinek én még egy gombostűt sem adnék a kezére. Mit lehet tenni?! Nem az a fontos, hogy ki a tulajdonos, hanem az, hogy talpon marad-e, megmenthető-e az épület és a benne rejlő hatalmas kincs? Megmenthető ? ha az állam és az egyház megegyezik legalább abban, hogy európai pénzforrásokat felhasználva végre restaurálják. Megtehetik ezt, csak jóindulat kell hozzá. A pereskedés helyett például egy peren kívüli megegyezés. Tudja ezt mind a két fél, de hiába. Még mindig a pereskedés a fontos.

Vitatkozunk, vitatkozunk… és a Batthyáneum összeomlik.