Kedves hallgatóim, a panama kifejezésünk nagyszabású csalást jelent hivatalos személyek megvesztegetésével, és nevét a Panama-csatorna építésekor, a vele kapcsolatos botrányról kapta. Panama közép-amerikai államról viszont egy könnyű nyári szalmakalapfélét neveztek el. Íme, mai jegyzetem kerete: forró idők, a nagyszabású csalások, megvesztegetések ? a friss Panama-botrány. Az off-shore megabotrányról.

Próbáljuk meg részletezni kissé az ügy hátterét. Az off-shore kifejezés magyarul egyszerűen azt jelenti, hogy valamely üzlet, vállalkozás, befektetés adójogilag területen kívüli. Vagyis az a személy vagy cég, aki külföldön lép be egy ilyesmibe, mondjuk Panamában, az ott is adózik, nem a saját országában. Helyenként, ahol sok ilyen cég van, az adók kedvezőbbek, mint itt, ezért is hívják az ilyen országokat adóparadicsomoknak.

Nos, az ilyen off-shorokkal kapcsolatos a legnagyobb pénzügyi kiszivárogtatási botrány, amely most hétfőn robbant bele a világ médiahálózatába. A legnagyobb olyan szempontból is, hogy egy panamai cég, a Mossack Fonseca ügyvédi iroda irattárából 215 ezer offshore cég iszonyú mennyiségű, 11,5 millió iratának adatai kerültek nyilvánosságra a világ minden részéről. A leleplezéseken a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő szervezettel közösen 76 ország 320 újságírója dolgozott, köztük egy magyar és egy román is. Úgy döntöttek, hogy az anyagot a nagy hagyományú német lapnak, a Süddeutsche Zeitungnak adják át, onnan terjedt szét és fog még áradni jóideig az eddig elrejtett sokmillió titkos információ.

De a legnagyobb ez a kiszivárogtatás abból a szempontból is, hogy az érintettek között vannak az üzleti és politikai élet, mondhatni a globális közélet legismertebb szereplői, államfőktől, amilyen Vlagyimir Putyin orosz elnök, vagy a szíriai, az ukrán és az azeri elnök, kormányfőkig, amilyen az izlandi miniszterelnök, sportolóktól, amilyen Lionel Messi argentin sztár, írókig, amilyen a Nobel-díjas perui Mario Vargas Llosa. Miközben persze minden a pénz körül forog. Az off-shore létrehozása különben törvényes, viszont az illető cégek nagyon nehezen adnak ki adatokat, az esetek többségében elrejtett, ha nem éppen mosott pénzek kerülnek oda, adócsalások gyümölcsei. Az ilyen off-shore cégek legfőbb célja ugyanis általában az adóelkerülés, szebb szóval az adóoptimalizálás.

Hogy hogyan történik a huncutság? Bevallom, nagyon megkapott az off-shore lényegét a kisgyermekek számára ismertető kis történet, mert igazolja, hogy a legfontosabb dolgok lényegét is el lehet, de legfőképpen el érdemes mondani egyszerűen.

Nos, az életmese, így foglalható össze. Amikor van egy kis aprópénzed, beteszed a malacperselyedbe. A perselyt a szobádban tartod. Anyukád tudja ezt, és időnként megnézi, mennyi pénzed van benne, esetleg mennyit költöttél belőle. Egy nap arra gondolsz: nem akarod, hogy anyukád megnézhesse a pénzedet. Ezért átmész a szomszéd kisfiúhoz, jó barátodhoz, Jancsihoz, viszel magaddal egy másik malacperselyt, abba is teszel pénzt, ráírod a nevedet, és az ő szobájában fogod tartani. Az ő anyukája mindig elfoglalt, nem nézi a perselyeket, így a tied is titokban marad.

Idővel a környéken több gyerek is rájön, hogy ez jó ötlet, és mindenki elvisz egy saját malacperselyt Jancsiék házába. Az már tele van perselyekkel. Nem minden gyerek csinálja ezt rosszaságból. Az egyik például azért vitte át Jancsihoz a pénzét, mert a bátyja mindig lopkod tőle, és el akarta rejteni. A másik az anyukája születésnapi ajándékára gyűjt, a harmadiknak egyszerűen jó ötletnek tűnt. Sok gyerek azonban rosszalkodásból vitte át a malacperselyét. Az egyik ellopta mások ebédpénzét, s nem akart lebukni a szülei előtt. A másik egyenesen az anyukája pénztárcáját csapolta meg. A harmadikat szülei fogyókúrára fogták, ő viszont szeret torkoskodni.

Egy nap azonban Jancsi anyukája hazajön, és meglátja az összes malacperselyt. Mérges lesz, és felhívja a gyerekek szüleit, elmondja nekik is.

A valóságban most az történt, hogy nagyon sok fontos embert elkaptak, mert a malacperselyeiket Jancsiék házában tartották Panamában. Mindenkinek megtudta az anyukája. Nemsokára arról is többet megtudunk majd, hogy melyik fontos ember csinálta mindezt rosszaságból, és melyik nem. De majdnem mindenki bajban van, mert ezeket a dolgokat nem szabad titokban tartani.

Kedves hallgatóim, ne fussunk el véle ? a mesének távolról sincs vége.