Szávay István Facebook-oldalán jelentette be, hogy három évre kitiltották Romániából. A politikus közölte, hogy bíróságon próbálja érvényteleníteni a szerinte ?uniós alapjogokat durván megsértő, önkényes román hatósági döntést?.

Szávay azt írja, március 8-án este Erdélybe szeretett volna utazni, hogy részt vehessen a Székely Szabadság Napján, ?ismét kiállva Székelyföld területi autonómiája mellett?. A csütörtöki rendezvényt megelőző és követő napokban Kolozsvárott, Székelyudvarhelyen és Szatmárnémetiben tartott volna sajtótájékoztatókat, lakossági fogadóórákat, valamint különböző találkozókon vett volna részt.

3 évre kitiltottak Romániából, persze ismét előzetes értesítés vagy érdemi indoklás nélkül! Közleményem alább olvasható…

Posted by Szávay István on Tuesday, March 8, 2016

 

Közel félórás várakoztatás után az ártándi román határőr közölte: nem engedheti tovább, mert három évre szóló kitiltást foganatosítottak ellene Romániában. Állítása szerint a 2015. október 21. óta érvényes döntésről előzetesen nem tájékoztatták. A Jobbik alelnöke elfogadhatatlan nevezte, hogy az Európai Unión belül mindenfajta értesítés, hivatalos döntés, vád vagy gyanú megfogalmazása nélkül korlátozzák szabad mozgásában, és bíróságon készül megtámadni ?az érdemi indoklás nélküli, uniós alapjogokat durván megsértő, önkényes román hatósági döntést?.

Két éve a bukaresti hatóságok egyszer már kitiltották Romániából Szávay Istvánt ? Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselővel, Tyirityán Zsolttal, a Betyársereg és Mikola Béla, az Új Magyar Gárda képviselőjével együtt ?, és hiába fellebbezett a döntés ellen, a jogerős ítélet megállapította, hogy a Jobbik alelnöke veszélyezteti az ország közrendjét és közbiztonságát. Hogy miért, azt pontosan nem tudni, mert a bizonyítékok az eljárás jellege miatt titkosak, de a döntésnek köze lehet ahhoz, hogy 2014. március 10-én, a Székely Szabadság Napján magyar radikálisok összetűzésbe keveredtek a román rendfenntartókkal.

Szávay István a korábbi, egy évre szóló kitiltás miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. A politikus azt is közölte, hogy országgyűlési képviselőként és magyar állampolgárként elvárja a magyar diplomáciától, hogy tiltakozzon és követeljen magyarázatot ?az elmúlt hónapokban egyébként is magyarellenes provokációk sorát végrehajtó román hatóságoktól?.