A romániai olaszok negyedévenként megjelenő lapja, a SIAMO DI NUOVO INSIEME, gyönyörű kivitelezésű lap, és jó anyagokat tartalmaz. Azért mondhatjuk ezt, mert az olaszul írt cikkeknek közlik a fordítását is, különben csak nézegetnénk. Tehát hozzáférhető más romániai olvasó számára. S a lap szerkesztői nemcsak a köldöküket nézik, hanem észrevesznek másokat is. Többek között például az örményeket ? akik hajdan Moldvából jövet, Kolozsvár és Dés között várost alapítottak: Szamosújvárt. A város örmény neve: Armenopolis, a román pedig Gherla. Jól dokumentált, szép cikkben mutatják be ? ebben az olasz lapban ? Szamosújvár létrehozását, megmaradt barokk épületeit és egykori szerepét: fontos vásárhely volt Észak-Erdélyben.

Szamosújvár történetében az a szép, hogy két nemzetiség: az örmények és az olaszok együttműködésével jött létre. Olasz építészek tervezték és építették fel a régi Szamosújvár házait. Gyönyörű barokk épületek. Kár, hogy a szocializmus idején sokat lebontottak közülük azért, hogy helyükbe blokkokat építsenek. Mintha nem lett volna elég hely máshol, a város beépítetlen telkein stb. Dehát hogy szólt a dal? ?A múltat végképp eltörölni…? Mármint a mások múltját. Hadd, ne folytassuk.

Mindenesetre az örmények sokat tanultak, mialatt az Araráttól Erdélybe jutottak. Például azt, hogy csak tartós dolgokat érdemes csinálni. Minden szamosújvári házuk téglaház, vastag falakkal, tekintélyes padlással és pincével ? ahol az áruikat tartották. A nagyszobák boltívesek ? tetővilágítással. A városban két árvaház is volt: egy a fiúknak és egy a lányoknak. Az örmény templomban pedig Rubens fetmény található: Levétel a keresztről.  Mária Terézia ajándéka. Hogy miért ajándékozta meg vele a szamosújvári örményeket? Hát azért, mert kisegítették a császárnőt, amikor nagy anyagi gondjai voltak. Erre is tellett nekik. Vajon ma kisegíthetnék-e? Aligha. Mert a szocializmus tönkretette őket.

Bár, ki tudja? Az örmény nép nem egyszer állt már talpra. És a szocializmus óta eltelt immár egy negyed század, mialatt talpra lehetett állni. Annak, aki képes rá. Látják ezt az olaszok is. Észrevehetnénk mi is.