A hírhedt hackert számos román és amerikai magas rangú politikus elektronikus postaládáját törte fel ? közölte az Agerpres. A kiadatás azt követően vált lehetővé, hogy a legfelsőbb bíróság döntött erről.
A temesvári ítélőtábla első fokon még megtagadta a kiadatást, ezt most jogerős ítéletben felülbírálta a legfelsőbb bíróság. A Guccifer és Micul fum (Kis füst) álnéven működő Lazar Marcel Lehelt 2014-ben elítélték hét év szabadságvesztésre, jelenleg az aradi börtönben tölti büntetését. Legfeljebb másfél évre adják ki az Egyesült Államoknak, hogy részt vehessen az ellene ott indított jogi eljárásokon. A tengerentúlon 2014 júniusában emeltek vádat ellene.

Az egykori taxisofőr feltörte például George Maior volt belföldi hírszerzési főnök elektronikus postaládáját, de áldozatainak lajstromán szerepelt Colin Powell volt amerikai külügyminiszter is. A hacker hozzáfért a Bush és a Rockefeller család tagjainak, valamint Steve Martin színésznek a személyes leveleihez és dokumentumaihoz.

Lazar Marcel Lehel tavaly márciusban a gandul.info portálnak adott interjúban magányos harcosnak nevezte magát, aki az „árnyék világkormány, a Rockefeller és a Rothschild családok, valamint egyéb okkult erők ellen harcol”.