Ma reggel megkezdődött a 2016-os parlamenti választás Szlovákiában, az önálló köztársaság létrejötte óta ez már a hetedik az országban. A választás este tíz óráig tart. Felmérések szerint viszonylag alacsony, 50-55 százalék közötti részvételi arány várható.

A korábban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások a jelenlegi kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) győzelmét valószínűsítik. További hat politikai csoportosulásnak van érdemi esélye arra, hogy átlépi az 5 százalékos szavazati küszöböt, és bekerül a 150 fős parlamentbe. Köztük van a felvidéki magyar választók voksaiért küzdő, Berényi József vezette (jelenleg parlamenten kívüli) Magyar Közösség Pártja és Bugár Béla magyar szavazatokra is számító vegyespártja a Most-Híd is.

A szlovák szabályozásnak megfelelően napközben még a részvételi arányról sem közölnek konkrét adatokat, és a voksolás után a szavazóhelyiségekből távozó választók körében készített exit poll felmérések eredményeit is csak az urnák bezárása után hozhatják nyilvánosságra.

A hivatalos végeredményeket holnap jelenti be a Központi Választási Bizottság. Az új kormány megalakulásának időppontja kérdéses, de annak gyors összeállását valószínűsíti, hogy júliusban Szlovákia veszi át az Európai Unió soros elnökségét.