Tiberiu Ni?u a rendőri kíséret jogtalan igénybe vételével kapcsolatos botrány miatt mondott le. A korrupcióellenes ügyészség ugyanis azzal vádolta meg, hogy 2014 áprilisa és 2015 októbere között mintegy 700 alkalommal, vagyis átlagosan napi kétszer ? használt törvénytelenül rendőri felvezetést. A DNA szerint a bukaresti rendőr-főkapitányságot ennek nyomán anyagi kár érte, miközben a legfőbb ügyész jogosulatlan haszonra tett szert.

Tiberiu Ni?u tegnap este kiadott közleményében leszögezte: nem kért és nem kapott – a törvény által meghatározott értelemben – rendőri felvezetést, csupán rendőri kíséretet használt hivatali útjai alkalmával.

A legfőbb ügyész esete Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter ügyéhez kapcsolódik. A korrupcióellenes ügyészség többek között azért indítana eljárást a politikus ellen, mert a gyanú szerint a belügyminisztérium törvénytelenül abban állapodott meg a legfőbb ügyészséggel, hogy a vádhatóság vezetője rendőri felvezetést használhat.

A 45 éves Tiberiu Ni?u hároméves legfőbb ügyészi mandátuma májusban járt volna le. Utódját az igazságügyi miniszter javaslatára az államfő nevezi ki.