Kaotikus állapotok alakultak ki kedden a Görögország és Bulgária közötti legfontosabb határátkelőnél, mivel a több mint két hete sztrájkoló görög gazdák traktorjaikkal akadályozzák a forgalmat. A kormány tervezett nyugdíj- és adóreformja elleni tiltakozásul meghirdetett akció résztvevői csak a személygépkocsikat engedik át a promahon-kulatai átkelőn, a teherautók kénytelenek a határon vesztegelni.

A görög oldalon csaknem 11 kilométer hosszan torlódtak fel a kamionok, míg Bulgáriában legalább 10 kilométeresre nőtt a várakozó teherautók oszlopa ? tájékoztat az MTI szemtanúkra hivatkozva. A sztrájkoló gazdák azzal fenyegetőznek, hogy tiltakozó akciójukat kiterjesztik, és a fő görög-bolgár határátkelőt teljesen lezárják, ha az athéni kormány nem vonja vissza valamennyi reformtervezetét, és nem ül le velük ?előfeltételek nélkül? tárgyalni.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök felszólította görög kollégáját, Alekszisz Cipraszt, tegye meg a szükséges lépéseket ahhoz, hogy biztosítva legyen az áruszállítás a határon. Daniel Mitovbolgár külügyminiszter ugyanakkor közölte: amennyiben szükségessé válik, Szófia az Európai Unió közbelépését fogja kérni a határain uralkodó helyzet miatt.